• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.12.2015

22:57

PODEMOS: Došao je kraj dvopartijske Španije, počinje nova era!

Vesti

PODEMOS: Došao je kraj dvopartijske Španije, počinje nova era!

Podeli vest

Levičarski Podemos saopštio je večeras da preliminarni rezultati izbora pokazuju da je došao kraj dvopartijskom političkom sistemu, koji je Španijom vladao od kraja Frankove diktature 70-ih godina prošlog veka.

- Došao je kraj dvopartijskom političkom sistemu i ulazimo u novu eru - rekao je čovek broj dva iz Podemosa Inigo Erehon, obraćajući se pristalicama, preneo je Rojters.

Prema zvaničnim rezultatima na osnovu 75 odsto izbrojanih glasova, vladajuća Narodna stranka premijera Marijana Rahoja pobedila je na izborima sa osvojenih 124 mesta u parlamentu, ali konzervativci nemaju apsolutnu većinu.

Socijalisti su osvojili 97 mesta, Podemos (Možemo) 70, a desničarski Siudadanos (Građani) 31.

(VIDEO) IZBORI U ŠPANIJI: Narodna stranka u vođstvu, Podemosu 80 mandata!

Narodna stranka, koja je dosad imala apsolutnu većinu u parlamentu, moraće da traži podršku bar još jedne velike partije. Podemos ne dolazi u obzir, a opoziciona Socijalistička stranka predvođena Pedrom Sančesom nije mnogo verovatan kandidat, navodi AFP.

Narodna stranka i Siudadanos se preklapaju kada je reč o ekonomskoj politici, ali lider Siudadanosa Albert Rivijera je rekao da neće podržati ni Rahoja ni Sančesa za premijera.

Međutim, njegove reči su protumačene kao da bi mogao da podrži vladu Narodne stranke ukoliko bi se na njenom čelu našao neko drugi, a Rahojev zamenik Soraja Saenz Santamarija važi za najverovatnijeg kandidata.

Na levoj strani političkog spektra, socijalisti bi se mogli udružiti sa Podemosom, ali izlazne ankete pokazuju da nemaju dovoljno poslanika za apsolutnu većinu od 176 poslanika, u parlamentu koji broji 350 članova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija