• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.01.2016

08:22

EVO GDE ŽIVE NAJSREĆNIJI RADNICI NA SVETU! I 5 razloga zbog kojih treba da im zavidimo...

Vesti

EVO GDE ŽIVE NAJSREĆNIJI RADNICI NA SVETU! I 5 razloga zbog kojih treba da im zavidimo...

Podeli vest

Upoređujući poslodavce i zadovoljstvo zaposlenih širom sveta, poklazalo se kako je na samom vrhu Danska u kojoj je velika većina radno sposobnih itekako zadovoljna svojim poslom, radnom atmosferom i prilikama koje im se pružaju

Ovo je top 5 razloga zašto je dobro biti (ne)zaposleni Danac.

Razumno radno vreme

Danci su shvatili kako prekovremeni sati zaposlenih imaju niz negativnih posledica, kako na zaposlene tako i na poslodavce. Poređenja radi, Amerikanci koji rade 1.790 sati godišnje, u odnosu na Dance koji na svom radnom mestu provedu samo 1.540 sati, manje su produktivni i znatno nezadovoljniji na svom poslu. I dok Amerikanci prekovremene sate smatraju dokazom svoje predanosti i uspešnosti, Danci ih smatraju dokazom neefikasnosti, te nedostatkom smisla za delegiranjem zadataka i vođenjem posla.

Šef je odgovoran, ali nije "glavni"

U većini zapadnih zemalja hijerarhija je vrlo jasna i šef je ultimativni autoritet. U Danskoj, međutim, situacija nije tako crno-bela. Danci na poslu imaju znatno više autonomije i ovlašćenja, češće učestvuju u odlukama koje se tiču poslovanja i uvek su dobrodošli sa svojim predlozima i idejama za unapređenje poslovanja.

wikimedia.org

 Velikodušna primanja

Gubitak posla u Danskoj nije tako veliki problem, jer radnik nakon otkaza još naredne dve godine prima 90 posto plate, što mu ostavlja dovoljno prostora i vremena da se snađe i organizuje karijeru i život.

Ulažu u svoje zaposlene

Još u 19. veku, Danci su shvatili važnost neprekidnog obrazovanja u koji od tada neprestano ulažu. Od plaćenih edukacija, seminara, pa sve do mogućnosti raznih oblika prekvalifikacija i savetovanja prilikom odabira studija.

Srećni na poslu

Dok japanski jezik za reč posao koristi reč karoshi, što znači "umoran od posla", Danci imaju reč arbejdsglæde koja se prevodi u kontekstu "srećan na poslu". Te reči čine veliku razliku - kako u vokabularu, tako i u samom pristupu poslu i očekivanjima od njega.

ŠOK ZA EVROPSKU UNIJU: Danci na referendumu rekli "NE"!

(VIDEO) DANSKA JUTJUBERKA O SRBIJI: To je zemlja sa najlepšom zimom, sarmom i sportistima!

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pera

pre 8 godina

Da je bilo pameti tako je moglo da bude i kod nas.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Ватајте ома " дански" воз... за - Суботицу ...! (...ноћни није сигуран...!)

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija