• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

13.01.2016

21:16

(VIDEO) KINA MORA DA POBEDI U SVAKOM RATU: Ovo naređenje izdao je vojsci predsednik Si Đinping!

Vesti

(VIDEO) KINA MORA DA POBEDI U SVAKOM RATU: Ovo naređenje izdao je vojsci predsednik Si Đinping!

Podeli vest

Predsednik Kine Si Đinping pozvao je organe Centralnog vojnog saveta zadužene za reorganizaciju da pažnju usredsrede na omogućavanje pobede u bilo kom ratu

Ovakva reforma organa uprave oružanih snaga nema presedana u istoriji Kine, navodi stručnjak Centra za analizu strategije i tehnologije Vasilij Kašin u svom komentaru za kineski “Sputnjik”.

On navodi da je suština reformi u uklanjanju zastarelih struktura i organizacije. 

- Reč je o faktičkoj likvidaciji struktura i organizacija koje su starije od same Kineske Narodne Republike. U slučaju uspeha reformi, Kina će unaprediti sistem uprave oružanim snagama u skladu sa savremenim normama i prevladati dugogodišnje organizacione probleme u razvoju Narodnooslobodilačke armije Kine- smatra Kašin. 

Prema njegovim rečima, reforma bi mogla da traje veoma dugo i moguće je da je društvo i vojska neće prihvatiti u celini pozitivno. 

Kao primer je naveo Glavne političke uprave i Glavne pozadinske uprave Generalštaba koje su stvorene još 1930. godine, gotovo dve decenije pre obrazovanja Kineske Narodne Republike, a koje bi trebalo da budu ukinute reformom kineskog Generalštaba. 
AP PHOTO

Prema rečima eksperta, osnovni razlog za kritiku na račun Generalštaba jeste njegov prevashodno „kopneni karakter“, odnosno nedovoljna spremnost za sprovođenje mešovitih operacija. 

Kašin navodi da je Generalštab, u čijem je sastavu bila i Centralna uprava za zaštitu, ispunjavao funkcije glavne komande kopnene armije i kontrolisao obaveštajne službe. 

Pretpostavlja se da će u okviru reforme neke uprave obaveštajnih službi preći u nadležnost drugih organa, pre svega u ponovo stvorenu Armiju za strateški softver. 

- Interesantna je sudbina jedinstvene specijalne službe u okviru glavne političke uprave, koja odgovara za propagandne i političke operacije u inostranstvu. Da li će ona ostati u okvirima ponovo stvorene, okrnjene Političke uprave, zasad nije jasno -  piše Kašin. 

On navodi da bez obzira na teškoće koje prati bilo kakve radikalne promene struktura, odustajanje od promena može da bude još skuplje. 

Sudeći po tome kakvu je ogromnu reformu predložio Si Đinping, priprema se veoma ozbiljan odgovor“, smatra Kašin.

PROČITAJTE JOŠ:

KINA PORUČILA AMERIKANCIMA: Ne provocirajte nas više, na*ebaćete!

(VIDEO) PUTIN ERDOGANU POKVARIO SNOVE: Pored moćne Rusije, neće biti Osmanske imperije!

(VIDEO) OVO JE KRAJ ISLAMSKE DRŽAVE: Na poziv Rusije u Siriju stiže 5.000 kineskih specijalaca!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vera

pre 8 godina

Poslušan ,izvežban ,civilizovan narod.Svi za jednog ,jedan za sve.Treba da se ugledamo na njih.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17