• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

19.01.2016

23:52

DIV NA KOLENIMA: Bila je među najmoćnijim državama sveta, a sada je pred kolapsom!

Vesti

DIV NA KOLENIMA: Bila je među najmoćnijim državama sveta, a sada je pred kolapsom!

Podeli vest

Prebogata kraljevina Saudijske Arabije, koja je dugi niz godina diktirala cenu nafte na tržištu, danas posrće na svim frontovima.

Saudijci trpe ogromne finansijske gubitke na ratove u Siriji i Jemenu, a zarad animoziteta prema Rusiji i saveza sa SAD sami sebe uništavaju tako što uporno srozavaju cenu nafte.

Arhineprijatelj Iran je u sve boljoj poziciji i stiče prednost u skoro svim poljima. Saudijci imaju nekoliko velikih slabosti koje savršeno oslikavaju razloge zbog kojih Rijad sve više strahuje za sopstvenu budućnost.đ

watg.com/public

1. Gubitak čelne pozicije u OPEK-u

Saudijci su od samog starta bili lideri Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK). Ipak, njihovu poziciju sve više ugrošava jačanje ruske proizvodnje, ali i Iran, koji ukidanjem sankcija ponovo diše punim plućima i nudi svoju naftu zainteresovanim kupcima širom sveta. Pored toga, saradnja sa SAD nije kao nekada, zbog čega se zvanični Rijad oseća još nesigurnije.

2. Rezerve novca nestaju ogromnom brzinom

S obzirom na srozane cene nafte, saudijske rezerve novca su sve manje i manje. Jer, njihov glavni izvor prihoda je mnogostruko smanjen, što ekonomija i te kako oseća na sopstvenoj koži. Prema mišljenju najvećih optimista, Saudijska Arabija može da izdrži ovaj pakleni tempo maksimalno četiri godine.

AP PHOTO

3. Iran je zadobio podršku šiita

Iran, kojeg saudijska Arabija smatra najvećim neprijateljem, ima podršku Hezbolaha u Libanu, kao i većinski šiitskog stanovništva u Iraku. Ono što Saudijce najviše brine jeste rastuća podrška šiita Iranu u zemljama koje su pretežno sunitske.

Hapšenje šiitskog sveštenika Nimra al-Nimra upalilo je alarm u Saudijskoj Arabiji, koja ga je i pogubila zbog "podrivanja sunitske vlasti svojom šiitskom propagandom". MOže se reći da je Nimrovo pogubljenje imalo kontraefekat, jer je izazvalo osudu celog sveta, a šiitsku manjinu u Saudijskoj Arabiji dodatno ujedinilo.

Reuters

4. U eventualnom sukobu Saudijska Arabija nema nikakve šanse protiv Irana

Ukoliko tenzije između dve neprijateljski nastrojene države prerastu u opšti sukob, Iran bi i tu bio u prednosti. Pre svega, Iran je veći od Saudijske Arabije i ima mnogo više stanovnika. Saudijska vojska je neiskusna, dok je Iran vodio brojne ratove u prošlosti. Iranski generali su po pitanju strategije, znanja i iskustva daleko ispred svojih saudijskih kolega.

Saudijska Arabija ima modernije naoružanje, ali u svemu zavisi od Zapada (pre svega SAD), pa čak i u korišćenju i održavanju tog oružja. Neodlučno i neefikasno dejstvo Saudijaca na tri fronta: u Iraku, Jemenu i Siriji, ne ulivaju preveliko poverenje ukoliko dođe do okršaja sa Iranom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
banat1952

pre 8 godina

Nudice ovi prepotentni Arapi jedno bure nafte za jednu casicu vode,a glavno prevozno sredstvo ce im ponovo biti kamile.

XXL

pre 8 godina

To se desi sa svakom državom koja igra na kartu Amerike do kraja partije.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija