• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.01.2016

22:09

SLOVENCI KROTE INTERNET: Kazne urednicima zbog govora mržnje?!

Vesti

SLOVENCI KROTE INTERNET: Kazne urednicima zbog govora mržnje?!

Podeli vest

Slovenački parlament prihvatio je izmene zakona o medijima kojima se, između ostalog, uređuje pitanje internet komentara zbog evetualne pojave tzv. govora mržnje, a za njihov sadržaj biće odgovorni urednici medija i društvenih mreža.

Ukoliko urednici u najkraćem roku ne uklone, odnosno ne izbrišu komentare koje ustav i zakon interpretiraju kao podsticanje netolerancije i neprijateljstva na verskoj, rasnoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi medij može biti kažnjen novčanom kaznom od 500 do 5.000 evra, prenela je Hina.

Novinarska udruženja uglavnom su pozdravila zakonsku novost.

Mnogo više zamerki već tokom javne rasprave o novom zakonu izazvale su njegove odredbe koje regulišu vreme predviđeno za emitovanja domaće muzike, odnosno dela slovenačkih autora i izvođača, na nacionalnom radijskom servisu i drugim radio stanicama.

Naime, zadržana je odredba prema kojoj nacionalni radio servisi moraju emitovati najmanje 40 posto domaće muzike u svom programu, lokalne stanice 25, a komercijalni radijski programi 20 posto, ali je uvedena nova kvota koja će osigurati da se veći deo tih kompozicija pušta tokom dnevnih sati, a ne u noćnom satima, na šta su se muzički urednici često odlučivali jer je strana muzika slušanija i komercijalno zanimljivija.
 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija