• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

29.01.2016

17:57

RENCI SA MERKELOVOM: Kraj Šengena je kraj Evrope!

Vesti

RENCI SA MERKELOVOM: Kraj Šengena je kraj Evrope!

Podeli vest

Italijanski premijer Mateo Renzi izjavio je da bi odustajanje od Šengenskog sporazuma značilo kraj Evrope...

Renzi je nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel poručio da evropske zemlje moraju da ulože više napora kako bi se postiglo zajedničko rešenje za migrantsku krizu.

Zemlje u Šengenskom sporazumu odlučile su da privremeno obnove granične kontrole kako bi sprečile nekontrolisani priliv migranata, pa se poteže pitanje da li će princip slobode kretanja opstati u EU. 

EVROPA PRED SUSPENZIJOM ŠENGENA: Savet ministara može da ga ukine na 2 godine, Srbi bez viza

Merkelova i Renci saglasili su se na današnjem sastanku da članice EU moraju da se pozabave problemima u ibegličkim kampovima koji se nalaze izvan evropskih granica, da pojačaju kontrolu na spoljnim granicama Unije i da pravično rasporede one koji imaju pravo na azil. 

On je rekao u Berlinu da Italija očekuje odgovor od Evropske komisije o upućivanju pomoći od oko 3 milijarde evra Turskoj za zbrinjivanje izbeglica. 

- Očekujem odgovor na konkretna pitanja koje je Italija uputila Evropskoj komisiji pre deblokade pomoći Turskoj - rekao je Renci posle sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

Italija trenutno je blokirala pomoć Turskoj, insistirajući da ceo novac treba da obezbedi fond Evropske unije, a ne i zemlje članice kako je ranije navedeno u sporazumu s Turskom. Renci je rekao da će Italija ispuniti svoje obaveze ali da prethodno traži neka objašnjenja od Evropske komisije. 

KRAJ ŠENGENA! Fajman: Austrija je uspostavila potpunu kontrolu svih granica!

Prema sporazumu EU i Turske, predviđeno je da trećinu pomoći obezbedi Fond EU a ostalo zemlje članice Unije. 

Italija takođe traži kontrolu kako će novčana sredstva biti raspoređena u Turskoj. 

Taj sporazum, postignut u novembru 2015. godine, predstavlja ključno pitanje Angele Merkel u rešavanju priliva izbeglica u EU.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija