• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

29.01.2016

20:25

(VIDEO) AMERI OTIMAJU KALAŠNJIKOV: Legendarnu pušku žele da proizvode u Americi!

Vesti

(VIDEO) AMERI OTIMAJU KALAŠNJIKOV: Legendarnu pušku žele da proizvode u Americi!

Podeli vest

Amerikanci su rešili da se naoružaju ruskim oružjem. Američki proizvođač streljačkog oružja „Kalašnjikov USA“ planira da započne proizvodnju automatske puške - kalašnjikov

Američka kompanija se na ovaj korak odlučila nakon što je raskinula saradnju sa firmom „majkom“ - ruskim koncernom „Kalašnjikov“ zbog uvođenja antiruskih sankcija, koje su Rusiji nametnule SAD zbog situacije u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Ruskoj Federaciji.

Prema ugovoru koji je potpisan u januaru 2014 godineizmeđu ruskog koncerna „Kalašnjikov“ i američkog proizvođača oružja „Russian Weapon Company“ (RWC), koji je ranije bio zvanični diler u SAD, na američko i kanadsko tržište trebalo je godišnje da bude uvezeno 200.000 komada tog oružja.

Anketa

Američki proizvođač se sada trudi da zaobiđe sankcije, pa čak i da iz njih izvuče korist na perspektivnom tržištu. Fabrika za proizvodnju kalašnjikova biće smeštena u gradiću Pompano Bič, nedaleko od Majamija, a prema najavama, proizvodnja bi trebalo da počne već do kraja godine.

Zasad, međutim, nije poznato koliko će radnih mesta otvoriti fabrika i koliki će biti obim proizvodnje. Na svom sajtu američki proizvođač obećava da će da „oživi“ legendarno oružje koje je „izazivalo oduševljenje u celom svetu“, kao „novi američki kalašnjikov“.

Poznato vatreno oružje, koje se veoma mnogo koristi u celom svetu, sa svom svojom protivurečnošću i intrigama koje ga prate, u današnje vreme se ponovo vraća kao novi američki automat kalašnjikov“, navedeno je na sajtu kompanije. Eksperti navode da će SAD morati da kupe licencu ukoliko žele legalno da proizvode automate „kalašnjikov“, ali istovremeno podsećaju da u uslovima sankcija to neće biti ostvarljivo.

printscreen

Kako je najavljeno, kalašnjikov sa oznakom „Made in USA“ (napravljeno u SAD) biće modifikovan i prilagođen američkim korisnicima, a prilikom proizvodnje koristiće se najnovije tehnologije. Automat AK-47 postao je najrasprostranjenije oružje na svetu, a u zvaničnoj upotrebi je u više od 100 država sveta. On je jednostavan, besprekoran, pouzdan i nije zahtevan za upotrebu i održavanje. Zbog toga je odsustvo ovog oružja na skladištima u SAD izazvalo neviđenu potražnju za njim.

Prvi primerci ove automatske puške stigli su u SAD sa američkim vojnicima koji su se vraćali iz rata u Vijetnamu. „Rosoboroneksport“ i konstruktor ove jurišne puške Mihail Kalašnjikov su još 2004. godine optužili SAD da podržava širenje falsifikovanih primeraka AK-47. Optužbe su usledile nakon što su SAD snabdevale vladajuće režime u Avganistanu i Iraku automatima kalašnjikova, proizvedenim u Kini i zemljama Istočne Evrope.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
UFOLOG

pre 8 godina

Vrlo je sličan po izgledu na Nemački STRG 44. Ne znam koi je prvo napravljen, mada oba funkcionišu na principu pozajmice gasova.

banat1952

pre 8 godina

Ameri su u pokvarenosti i aroganciji prevazisli sami sebe,hoce bez licence da proizvode Kalasnjikov. Kakva bi se cika i vriska digla u celom svetu da su Rusi poceli da proizvode neko Americko oruzje bez licence. Ovako su nevoljno Americke siledjije priznale da Rusi imaju bolje oruzje.

Todor

pre 8 godina

Ti si kategorican pa cenim da imas informaciju vise koju ja nemam. A sta ako su im Rusi prodali licencu za proizvodnju puske AK-47 kao sto su im prodali i Aljasku? Za razliku od tebe,ja dopustam i tu mogucnost. Ne znam tacno pa onda necu ni da tvrdim nesto za sto nemam sigurna saznanja.

Lala iz Banata

pre 8 godina

А јел уз ту твоју "лиценцу", добију и - "блех музику "......?

banat1952

pre 8 godina

Procitaj pazljivije tekst, pise ti u tekstu da ce Amerikanci "morati" da kupe licencu, sto znaci da je nemaju.

Rade

pre 8 godina

Pravite Rusko kada ne umete da izmislite nešto vaše. Poserci, od rusa kupujete i raketne motore. Sram vas bilo i vi ste mi neka sila !!!

DR Gane

pre 8 godina

Pa ne znam šta je u stvari izvorno Američki ?? Struju dobili od Srbina ( Tesla ) Atomsku dobili od Nemaca kao i svemirski program ( Fon Braun ), Pare naravno od Jevreja , Naftu od Arapa .........

banat1952

pre 8 godina

Izvorno Americki su Indijanci, koje su zverski istrebili, tako da njihova drzava pociva na krvi pravih vlasnika Amerike.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17