• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.01.2016

21:53

NA POMOLU PREKID VATRE U SIRIJI?: Vodeća pobunjenička grupa ipak dolazi na pregovore

Vesti

NA POMOLU PREKID VATRE U SIRIJI?: Vodeća pobunjenička grupa ipak dolazi na pregovore

Podeli vest

Vodeća sirijska opoziciona grupa saopštila je večeras da će poslati malu delegaciju na mirovne pregovore u kojima posreduju zvaničnici UN u Ženevi koji su počeli danas

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao je da "ima dosta razloga da veruje" da će se glavna sirijska opoziciona grupa, Visoki komitet za pregovore (HNC), priključiti pregovorima u Ženevi u nedelju, javio je AP.

On je dodao da još čeka "formalnu potvrdu" da će Visoki komitet za pregovore (HNC) prisustvovati pregovorima.

USLOVLJAVAJU KRAJ RATA: Pobunjenici odbijaju pregovore, UN ne odustaje!

Dugo planirani mirovni pregovori o sirijskoj krizi uz posredovanje UN počeli su danas u Ženevi razgovorima predstavnika UN i sirijske vlade, ali bez glavne opozicione grupe.

Delegacija sirijske vlade predvođena ambasadorom Sirije pri UN Bašarom al Džafarijem sastala se sa glavnim predstavnikom UN Stafanom de Misturom, prenele su agencije ne navodeći detalje. 

Uprkos pritisku Zapada glavna opoziciona grupacija - Visoki komitet za pregovore (HNC), podržana od strane Saudijske Arabije, nije došla u Švajcarsku.

USLOVLJAVAJU DOGOVOR O MIRU: Početak pregovora u Ženevi, bez sirijske opozicije

- Dolazak delegacije sirijske vlade i njen sastanak sa De Misturom je glavni rezultat prvog dana razgovora. On pokazuje da je sirijska vlada preduzela konstruktivan pristup i da će biti konstruktivna u traganju za pozitivnim ishodom u interesu sirijskog naroda- rekao je stalni predstavnik Rusije u kancelariji UN u Ženevi Aleksej Borodavkin.

MALI KORAK KA MIRU: Održani prvi pregovori o Siriji u Ženevi!

Sa druge strane, kako je istakao, glavna sirijska opoziciona grupacija HNC je, "prema našim informacijama, još uvek u Rijadu i nastavlja da postavlja preduslove što pokazuje nekonstruktivan pristup". 

On je najavio da će se De Mistura sastati sa predstavnicima umerene sirijske opozicije 1. ili 2. februara.

Odsustvo HNC veliki je udarac najvećoj diplomatskoj incijativi do sada da se okonča petogodišnji građanski rat u Siriji, koji je odneo više od 260.000 života i primorao milione da napuste svoje domove, navode agencije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija