• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

31.01.2016

19:34

KORAK PREMA MIRU: Završeni prvi pregovori sa sirijskom opozicijom!

Vesti

KORAK PREMA MIRU: Završeni prvi pregovori sa sirijskom opozicijom!

Podeli vest

Sirijska opozicija zatražila je od Damaska da ispuni sve tačke iz rezolucije 2254 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer bez toga, kako su naveli, pravi pregovori ne mogu da počnu. Oni su zapretili i da mogu prevremeno napustiti pregovore ukoliko Damask odbije da prekine bombardovanje teritorije koju kontroliše opozicija

Delegacija sirijske opozicije je u prvim pregovorima sa Stafanom de Misturom, specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za Siriju, naglasila potrebu da Turska, Jordan i Saudijska Arabija budu zaustavljeni u slanju terorista na teritoriju Sirije.

- Mi smo optimistično nastrojeni i okupili smo se ovde kako bismo pronašli rešenje za sve Sirijce koji žele da stave tačku na terorizam-  rekao je predstavnik delegacije Salim el Muslat.

On je ocenio da je opozicija od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, ali i od šefova diplomatija SAD i Rusije Džona Kerija i Sergeja Lavrova dobila uveravanja da će se rezolucija o Siriji u potpunosti biti sprovedena.

Sirijska opozicija za dobre odnose sa Rusijom

Sirijska opozicija namerava da uspostavi odnose sa Rusijom, međutim za tako nešto je neophodno da Moskva promeni svoj odnos prema aktuelnoj sirijskoj vlasti i prestane da podržava predsednika Bašara el Asada, izjavio je portparol delegacije Višeg saveta za pregovore sirijske opozicije Monzer Mahus.

- Mi želimo da Rusija zauzme stranu sirijskog naroda. Trenutni režim neće ostati na vlasti. Imali smo dobre odnose tokom proteklih 50 godina. Treba da obnovimo te odnose, a Rusija mora da prestane da podržava trenutni režim u Siriji - rekao je on.

Sirijske vlasti - ne pregovaramo sa teroristima

Predstavnici sirijskih vlasti saopštili su da u Ženevi neće pregovarati sa teroristima i drugim delegatima, pogotovu kada je reč o terorističkoj organizaciji Dejš el Islam, rekao je Bašar Džafari, stalni predstavnik Sirije pri Ujedinjenim nacijama.

„Mi ne vodimo pregovore sa teroristima. Upravo iz tog razloga De Mistura insistira na neformalnim pregovorima, dok mi iz tog razloga još uvek ne znamo tačan spisak svih učesnika -  rekao je on.

Džafari je takođe rekao da pojedine zemlje koriste terorizam kao oružje i da im odgovara krvoproliće u Siriji.

- Naš zadatak je da zaštitimo narod i teritoriju, da pokažemo da krvoproliće u Siriji nije krivica države, već stranih zemalja koje koriste teroriste kao oružje kako bi izvršile pritisak na vlast“, rekao je on.

Keri: Cilj pregovora - primirje i smena vlasti

Glavni cilj sirijskih pregovora u Ženevi je da u Siriji bude uspostavljeno primirje i da bude započet politički proces promene vlasti, izjavio je državni sekretar SAD Džon Keri.

On je istakao da vojna intervencija nije rešenje sirijskog konflikta i da rešenje treba tražiti samo na nivou političkih pregovora.

Keri je ponovo pozvao sve strane da sednu za pregovarački sto u Ženevi bez dodatnih uslova.

Državni sekretar SAD je obećao da će sve strane u konfliktu biti u stalnom kontaktu kako bi bila dogovorena isporuka humanitarne pomoći i kako bi se na taj način pomoglo sirijskom narodu.



 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
englezii

pre 8 godina

Ovaj keri je stvrno kerusina ! ko njemu sada ili ikada uslovljava teranje one bitange "nobelovca" iz (Crne) bele kuce ! I odakle mu to i takvo pravo ! narodi Sirije koji su apsolutno Sirijci i koje je organizovano napala americko -islamska banda imaju pravo da sami odluce kako i kada da idu i na koji nacin na izbore 1 Ne mogu vise da ih zlostavljaju Ameri a svi oni njihovi sateliti prolaze kako prolaze ! Najbolje je da pritisnu i potpuno uniste te islamiste potpuno i one radikalne idiote koji se otimaju da budu americki poltroni pa kada taj pozao potpuno zavrse onda da idu i resavaju izbore kako to njima najbolje i kad odgovara a keri-ker neka laje al dzaba mu !

EU gori hrvaćani smrde

pre 8 godina

Просто ко пасуљ ... нато-наци "вођа" је ПРИЗНАО као сваки умишљени ИДИОТ да је ЛИЧНО створио, организивао, обучио, наоружао, финансирао и сву могућу и немогућу помоћ упутио и дариваи у РУШЕЊУ СУВЕРЕНЕ ДРЖАВЕ ТЕРИРИСТИМА "ДАЕШ", "ИСИС" итд. ЗАЈЕДНО са СВИМ нато-нацистима ... нај смешније је што тражи ЛЕГИТИМИТЕТ и УСЛОВЉАВА, а У РАСУЛУ СУ ...n

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija