• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti.org

04.02.2016

20:22

(VIDEO) GUŽVA NA NEBU SIRIJE: Turski F-16 nema nikakve šanse protiv ruskog SU-35S!

Vesti

(VIDEO) GUŽVA NA NEBU SIRIJE: Turski F-16 nema nikakve šanse protiv ruskog SU-35S!

Podeli vest

Rusija je poslala u Siriju svoje trenutno najsavršenije lovce: Su-35S koji imaju supermanevarske sposobnosti i pripadaju generaciji 4++

Ruska avio-grupa još uvek je značajno malobrojnija od turskih avio-snaga koje se nalaze pored, ali njen sastav omogućava da se uspešno dejstvuje kako protiv provokacija, tako i u ozbiljnijim sukobima.

Pre nekoliko dana Su-35C su poleteli iz Astrahana preko Kaspijskog mora i kroz vazdušni prostor Irana i Iraka stigli u avio-bazu „Hmejmim“ kod sirijske luke Latakija.

Su-35 (NATO oznaka Flanker-T+) je ruski višenamenski lovački avion sa reaktivnim motorima i supermanevarskim sposobnostima generacije 4++, konstruisan u eksperimentalno-konstruktorskom birou „Suhoj“, i predstavlja veoma modernizovanu verziju platforme T-10S (Su-27).

KREMLJ UPOZORAVA: Anakara sprema invaziju na Siriju!

Generacija 4++, kojoj pripada Su-35, uslovna je i samo ukazuje da je po ukupnim karakteristikama Su-35 blizu lovca pete generacije, pošto, osim stelt-tehnologije i aktivne fazirane antenske rešetke, on ispunjava većinu ostalih zahteva za avione pete generacije.

Public

Kompanija „Suhoj“ je 2009. godine zaključila ugovor s Ministarstvom odbrane Rusije o isporuci 48 Su-35S do kraja 2015. godine. U decembru je bio potpisan novi ugovor – o prodaji još 50 aviona do 2020. godine.

Po mišljenju analitičara, Su-35S nema ravnih po manevarskim sposobnostima među svim lovcima na svetu.

(VIDEO) PUTIN NE VERUJE ERDOGANU: Rusija šalje još borbenih aviona u Siriju!

„Ta mašina je sposobna da manevriše pod takozvanim nadkritičnim uglovima napada. Avion ima mnogo tehničkih inovacija: novi sistem avionike, novi radar s pasivnom faziranom antenskom rešetkom, kao i motore s upravljivim vektorom sile potiska – ističe vojni analitičar Viktor Baranec.

- Su-35S može da izvodi na nebu ono što ne može nijedna druga mašina na svetu: da u horizontalnoj ravni izvede okret od 360 stepeni u letu bez gubitka visine i brzine (na ruskom se ta akrobatska figura zove „palačinkica“), što značajno povećava njegove borbene sposobnosti. Ta mašina prevazilazi sve avione iste klase i po brzini leta – 2.400 kilometara na sat“.

Trenutno mešana avio-grupa Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u avio-bazi „Hmejmim“ broji više od 70 aviona i helikoptera. U njenom sastavu nalaze se Su-27SM, Su-30SM, Su-34, Su-24SM i Su-25SM, kao i helikopteri Mi-8 i Mi-24.

ERDOGAN TRAŽI SUSRET SA PUTINOM! Predsednik Turske želi smirivanje tenzija sa Rusijom

Kada su Turci oborili ruski Su-24, a bojovnici pod njihovom kontrolom izrešetali ruskog oficira koji se katapultirao Olega Anatoljeviča Peškova, Rusija je u Siriji imala samo četiri lovca Su-27SM – komanda nije pretpostavljala da će morati da pokriva jurišnu i bombardersku avijaciju. Od tada je broj lovaca počeo da se povećava (tačan broj vojska ne navodi), a osim toga su razmešteni PVO sistemi na vojnim brodovima.

Turska u oblastima koje se graniče sa Sirijom ima oko 100 lovaca, uglavnom F-16. Posle napada na ruski avion, 18 turskih lovaca F-16 izvelo je veliku operaciju patroliranja na tursko-sirijskoj granici.

Turska ukupno ima oko 200 različitih lovaca. S jedne strane, to je više od snaga kojima Rusija raspolaže u regionu, ali Turska nije u stanju rata s Rusijom,tako da ne treba očekivati sukobe velikih razmera.

Public

„Ne mislim da će Turci ulaziti u direktne vazdušne okršaje s našima“ – ističe potpredsednik Akademije za geopolitičke probleme pukovnik Ratnog vazduhoplovstva Vladimir Anohin.

Po njegovim rečima, lovci koji se sada nalaze u Siriji dovoljni su da se jurišni avioni i bombarderi zaštite od provokacija: „Mislim da se Turci, uz sve njihove podle naklonosti, neće odvažiti na to. Oni su već pretrpeli gubitke od više milijardi zbog naših sankcija“.

TURCI POBESNELI, ALI NE POTEŽU OBARAČ: Ruski Suhoj 34 je uleteo u naš vazdušni prostor!

„Grupacija lovaca pokriva cele oblasti. Nije obavezno „visiti“ na krilu bombardera. Lovac može da se nalazi u zoni očekivanja i da kontroliše ogroman prostor i da se pokrene pri najmanjoj opasnosti. Imamo višeslojnu vazdušnu odbranu“ – naglašava analitičar.

On je istakao da turski F-16 u slučaju borbenog kontakta nema nikakve šanse protiv Su-35S „ni po dometu, ni po brzini, ni po naoružanju, niti po obučenosti pilota“. A Su-35S „delovaće“ i protiv nekih ciljeva na zemlji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Удри Баћушка...Ожежи...Имаш с ким, имаш и с чим...А имаш и зашто... Удри несој и - Сотону лично...!!

Dušan Relić

pre 8 godina

Videli smo...doduse za sada jedino kako turski F 16 obara ruski SU.\n

Tomas Gustaffson

pre 8 godina

Tebi, sisice, mogu samo da preporučim rasprodaju u "Delta sitiju", ima super lakova za nokte,karmina i hula-hop čarapa! Idi tamo i opremi se a ne brigaj za Rusiju i njenu oružanu silu

Nikola

pre 8 godina

Turski f-16 je lovac a oboreni ruski avion je bombarder.Sad valjda kapiras o cemu se radi..

deftones

pre 8 godina

smesan naslov a F-16 je najvise ucestvovao u bombardovanju jugoslavije

Pilot

pre 8 godina

Teoretski je nemoguce izvesti okret od 360 bez gubitka brzine i visine Prakticno isto tako

Djole

pre 8 godina

S obizirom da si izgleda strucnjak i ekspert cuvaj se da te neka od strana ne kidnapuje i iskorisi tvoja znanja.

kiza

pre 8 godina

Dušane tvoj komentar samo pokazuje da nemaš pojma o avijaciji.

usaf

pre 8 godina

Mozda F-16 nema sanse,ali Turska poseduje F-35,koji ce ovog Sukhoi-a da pretvore u gomilu gvozdja.Rusima je bolje da zaobilaze Tursku granicu u sirokom luku.

Roman

pre 8 godina

Nema ni Velika Britanija F-35, a kamoli Turska. Osim toga pilot koji je testirao F-35 je rekao da je to obična kanta od aviona te da ne može u duel ni sa Mig-29, a Mig-29 je u odnosu na Su-35 igračka.

Misa_Belgrade

pre 8 godina

Ti si baš bukvalista! Niko nije ni rekao da se u celom opsegu brzina radi "palačinkica" već samo u brzinama koje to dopuštaju, a da pri tome se ne remeti visina leta i da taj manevar ima smisla. Okretanje se inače vrši zbog usmeravanja raketa na avion koji je u pozadini...

Misa_Belgrade

pre 8 godina

Ispade da F-35 bi pobedio ruse! Ne mogu da verujem koliko plitko razmišljaš. Pa ako rusi konstatuju da u postojećem odnosu vazdušnih snaga i PVO zaštite njihov avion bilo kog tipa bi imao rizik od obaranja, rusi bi prvo iskoristili sve mogućnost S300 i ostalih PVO sistema pa bi tek onda poslali svoje avione da dokrajče protivnika. U slučaju da Turska zvanično napadne ruski avion van njihovog prostora, ja mislim da već sledećeg dana na zemlji bi retko ostao bilo koji njihov avion i da bi ceo njihov prostor bio totalno blokiran jer NATO zbog jedne bahate Turske sigurno ne bi ušao u III svetski nuklearni rat sa Rusijom! Daj malo uključi mozak ...

Anon

pre 8 godina

Ne lupetaj. Turska nema F-35. Inače, tek taj nazovi avion nema šanse protiv Su-35.

Ajde

pre 8 godina

ne lupaj turska poseduje F-35 a on jos nije ni poleteo.

Cole5

pre 8 godina

Da je tako davno bi Turci oborili još koji avion ali ima jedna mala zaškoljica koja ih jebe neće niko iz nATO-a da reskira treći svetski rat zbog njih, jer to bi bio nuklearni a kad atomi lete onda od sveta neostaje ništa i bilo bi milijardu puta gore nego u onim američkim filmovima... Zemlja bi ličila na Mars, bila bi spaljena spržena i verovatno bi njom vladali štakori jer jedino oni imaju takvu mogucnost prilagodjavanja... a ljudi, bilo bi a šta to beše. Sad će svi da šalju svoju vojsku da bi sprečili legitimnu Sirijsku armiju da očisti Siriju od američkih plaćenika, i biće to jos jedna proba oružja u ratnim uslovima da bi se ostalim u svetu uživo pokazalo čije je oružje bolje Rusko ili Američko... Setim se devedesete i Američke intervencije u Kuvajtu, Setim se da se tenk koji je proizvodila Jugoslavija M84 u pistinjama kuvajta pokazao superiotnijim od americkog M1A1 Abrams. tad su ameri odlučili da rasture Jugoslaviju jer bi im uzela primat u prodaji tenkova arapskim zemljama... Nezaboravi da je M84 kotija sovjetskog tenka T82.

banat1952

pre 8 godina

Ne lupaj gluposti, kad nemas pojma. Americki F-35 je najveci i najskuplji promasaj Americke avio industrije. Po nameni je lovac-bombarder, a nema optimalne osobine ni kao bombarder, ni kao lovac. Sami Amerikanci su priznali da im je taj avion promasaj i da je previse kostao, ali koliko vidim ti si "pametniji" i od samih Amerikanaca. Jos jednu veliku glupost si lupio, F-35 ima samo Americka avijacija, tako da su Turci taj avion videli na fotografiji i na nekim avio mitinzima.

Pravda Mito

pre 8 godina

Treba pitati turske (američke) pilote kako im je kad dobiju signal da su ih ruski radari uhvatili (recimo sa 400 km), a oni ne mogu da otkriju njihov polozaj, jer je max. domet njihovih radara na F avionima do 300km. Znam kako su se Rusi igrali sa Amerima ranijih godina na Baltiku. Iskljuce S 300 na kratko, malo pridju američki avioni ruskoj granici, pa Rusi ukljuce S 300 i na kraju nastaje opšta bežanija američkih aviona.

Cole5

pre 8 godina

Svima onima koji veličaju Američko oružje preporučio bih da pitaju Američkog jastreba senatora Mekejna kako se osećao 1968 kad je u vazdusnom okršaku iznad Sajgona oboren raketom ispaljenom iz Mig21 i posle toga proveo u Vjetnamskom zarobljeništvu 6 godina. Ako se sećate onog serijala Američkih filmova o Američkim zarobljenim vojnicima u kima je glumio Čak Noris. Ti filmovi su snimnjeni po Mekejnu, stim što on nije pobegao iz zarobljeništva već je pusten na slobodu posle dogovora, i nije oslobadjao zarobljenike kao Čak Noris u filmovima.

sara

pre 8 godina

Komentari se sveli na pripadnost verskoj i nacionalnoj grupi, Postoji li karta koja ce prikazati sta su rusi oslobodili. polozaj snaga u Siriji. da negledamo samo izmaglice ponekih detonacija a da pri tom vecina citalaca nema predstavu kako to u realnosti izgleda.

Dušan Relić

pre 8 godina

@Tomas Gustaffson vidim da si upoznat sa time, verovatno obilato koristis prilikom izlaska u provod.\n

Tomas Gustaffson

pre 8 godina

Draga moja Dušanka, ja kao veliki poštovalac LGBT populacije, kojoj ti očigledno pripadaš, mogu samo da ti, onako narodski, poručim: "nemo' se sikiraš mnogo, će ti spadne šminka i perika od toga"! Sedi mirno u toplini svoga doma ili sedišta NVO, odakle li već pišeš te komentare, i uživaj! Meni samo jedno nije jasno: ako nekoga finansira američka vlada-kako može da bude NE-VLADINA ORGANIZACIJA? P.S. RUSIJA-PUTIN-POBEDA!!!

GOGO

pre 8 godina

TURCI SU OBORILI SU 24 STAR SKORO 30 GOD I ON JE BOMBARDER NIJE LOVAC SU 27 I SU 35 SU LOVCI NAPARVITE RAYLIKU BOBARDERI SU TESKI NOSE DOSTA TERETA I NEMAJU MANEVARSKE MOGUCNOSTI NI BRYINU KO LOVCI

Dragomir

pre 8 godina

Ја сам за време Тите служио војску у ваздухопловној техничкој служби.Бато,плавац па када изађемо у град ки лутке смо били.Први пут сам имао додир са борбеним авионима.Гориво,акумулатори,митраљези,топови,ракете,точкови ...Оде у висину а тамо нигде зауставне траке!Оно што је битно данас генерали НАТОа увелико закључују да против Русије немају никакве шансе!Није тамо Стаљин па да као некада руска војска због неспремности страховито страда!На'ебо Наполеон а да је знао за то Адолф никада не би русе ни мрко погледао?Да подасетим .. Грузијац Стаљин је дозволио лошом спремношћу да му немци дођу до Москве?А украјинац Хрушчов им је отео Крим?Још нешто!Русија уз себе има Кину.И крај приче.

Ali Šele

pre 8 godina

Superiorna Ruska eskadrila a nisu ni mrdnuli kad su im Turci oborili avion, čak nisu ni pokušali da zaustave Turske letove na nebu Sirijskom, toliko o babuškama

dado

pre 8 godina

Oborili i utekli kmečeći amerima i briselu tražeći zaštitu, pa nisu Rusi glupi kao negda, imaju oni i drugih metoda!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija