• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

06.02.2016

18:11

PREMINUO Edgar Mičel, šesti čovek na Mesecu!

Vesti

PREMINUO Edgar Mičel, šesti čovek na Mesecu!

Podeli vest

Američki astronaut Edgar Mičel, šesti čovek koji je hodao po Mesecu, preminuo je u 85. godini života. Kao deo misije Apolo 14 1971. godine, Mičel je proveo više od devet sati na površini Meseca

Govorio je da je doživeo "prosvetljenje" u svemiru i kasnije je život posvetio proučavajući um i neobjašnjive fenomene. Takođe je verovao da su vanzemaljci posetili Zemlju. 

Mičel je umro nakon kraće bolesti u bolnici u Vest Palm Biču u Floridi u četvrtak, uoči 45. godišnjice svog sletanja na Mesec. 

U svom jedinom svemirskom letu, Mičel je zajedno sa komandantom misije Apollo 14 Alanom Šepardom Mlađem, prvim Amerikancem u svemiru, sleteo lunarnim modulom Antares na površinu Zemljinog prirodnog satelita 5. februara 1971. 
 

ASTRONOMI PREDVIĐAJU: Vanzemaljci će lako preuzeti kontrolu ako dođu na Zemlju!

Njihova misija bila je da izvedu komunikacione testove, postave naučne instrumente i fotografišu površinu Meseca. 

Mičel i Šepard postavili su rekorde u najdužoj pređenoj razdaljini na Mesecu, najvećem broju prikupljenih uzoraka sa Meseca i najdužem boravku na Mesecu. 
 

Rojters

Takođe, njihov snimak u boji po prvi put je uživo prenošen na televiziji. 

Mičel je pomogao da se prikupi 42,6 kilograma kamenja i uzoraka tla sa Meseca i bio je šesti čovek koji je hodao njegovom površinom. 

U svojoj knjizi “Put istraživača”, Mičel piše: “Imao sam osećaj da je naše prisustvo kao svemirskih putnika i postojanje samog svemira, nije slučajno, nego da je na delu inteligentni proces”. 

Mičel se penzionisao u NASA i američkoj Mornarici i osnovao Institut nauka uma 1973. koji je sponzorisao istraživanja o prirodi čovekove svesti. 
 

SELFI SA MARSA Rover Kjuriositi poslao još jednu fotografiju sa crvene planete!

Takođe, 1984. je osnovao Udruženje svemirskih istraživača, međunarodnu organizaciju posvećenu podizanju svesti o značaju istraživanja u svemiru za ljudski rod. 

Mičel je rođen u Herefordu u Teksasu i imao je doktorat iz aeronautike Tehnološkog instituta u Masačusetsu. Odabran je za astronauta 1966. 
 

Rojters

U intervjuu za NASA, Mičel je rekao da ga je svemiru privukao poziv predsednika Kenedija za prve ljude na Mesecu. 

- Bio sam posvećen tome – istraživanju, obrazovanju, otkrivanju – od najranijeg detinjstva i to je ono što mi i dalje daje snagu -rekao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17