• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

07.02.2016

22:51

AGENT CIA PRIZNAO: Putin je spasao svet od intervencije Amerikanaca u Siriji!

Vesti

AGENT CIA PRIZNAO: Putin je spasao svet od intervencije Amerikanaca u Siriji!

Podeli vest

Rusija je zaustavila Sjedinjene Američke Države u nameri da započnu otvoreni rat sa Sirijom 2013. godine, nakon skandala u vezi sa korišćenjem hemijskog oružja u toj bliskoistočnoj zemlji, izjavio je veteran američke obaveštajne službe CIA Rej Makgovern u intervjuu za američki list „Salon“

- Rusija je spasila (predsednika SAD Baraka) Obamu kada je već bio spreman da se uvuče u otvoreni rat sa Sirijom krajem avgusta, početkom septembra 2013. godine. Bilo je nekoliko stvari koje su spasile svet od rata u to vreme, ali je uloga Rusije bila ključna - smatra Makgovern. 

Državni sekretar SAD Džon Keri optužio je 30. avgusta 2013. godine vladu Bašara el Asada da je izvršila hemijske napade devet dana ranije u predgrađu Damaska. 

Optužbe su bile izrečene pre nego što su zaključak o tome izneli stručnjaci Ujedinjenih nacija. 

Predsednik SAD je objavio da je doneo odluku da napadne Siriju, ali je potom neočekivano saopštio da se operacija obustavlja, pod izgovorom da treba da je odobri Kongres SAD.

Prema rečima nekadašnjeg saradnika CIA, Rusija je nudila pomoć Sjedinjenim Državama u istrazi povodom upotrebe hemijskog oružja u Siriji još u junu 2013. tokom samita G8 u Severnoj Irskoj, a to je ponovo učinila posle hemijskog napada u Damasku, što je bio jedan od ključnih faktora koji su promenili odluku Baraka Obame. 

Makgovern posebno ističe smelost predsednika Rusije Vladimira Putina koji je početkom septembra te godine, uoči samita G20 u Sankt Peterburgu, izveštaje Kerija predstavljene Kongresu SAD radi podrške intervenciji u Siriji nazvao lažnim.

PROČITAJTE JOŠ: 

VRELA LINIJA: Obama i Putin razgovarali telefonom o Ukrajini i Siriji

BAĆUŠKE DOBILE PODRŠKU NA NEBU: Sirijski migovi pratili ruske suhoje u lovu na džihadiste!

AMERI ULAZE VOJSKOM U SIRIJU? Na kurdskoj teritoriji grade piste za dopremanje trupa?!

ODOBRENJE ZA AGRESIJU? Amerikanci potvrdili da Turska gomila trupe na granici Sirije!

RUSIJA IZMEĐU OPTUŽBI TURSKE I AMERIKE: Ne koristimo zabranjeno oružje u Siriji

(VIDEO) PUTIN NE VERUJE ERDOGANU: Rusija šalje još borbenih aviona u Siriju!

(VIDEO) NOVA MISIJA TUPOLJEVA: Ruski bombarderi dugog dometa opet na nebu Sirije

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
taki

pre 8 godina

lažnim, pre bih rekao podlim, uostalom svima je jasno ko dan politika koja je na teret celog sveta- sjašite bre već jednom da počnemo da živimo ko ljudi- bitange bezobrazne

Lala iz Banata

pre 8 godina

Све је код Американаца - ЛАЖНО, ...осим интереса, односно "процента" у односу на - уложени капитал...! Е, то је само - стварно...!! И То је њихов једини механизам размишљања и мотор-покретач сваке војне акције коју - предузимају...!! И увек само једно питање "Владе из Сенке"....- А колики је наш - ПРОЦЕНАТ...? ( У свему томе...) А то, колико ће бити сакатих, инвалида, унесрећених...сирочади, избеглица, ...погинулих...Па то их баш - нимало не тангира...нити је икад...иједног Американца дирало у душу...јер они у суштини - душу и немају....

Erdogan

pre 8 godina

Videli smo 90 godine koju dusu su Srbi imali od Slovenije , Hrvatske, Bosne i Kosovo!!! Lalo : Pssssss.!

sekula

pre 8 godina

Pa hvala dragom bogu da Rusija sa sa Vladimirom spasava, covek postupa sasvim racionalno, ali je rekao da ce i male Nacije se naoruzavati i samim time brinuti divlji zapad. Nista se u principu kod Kauboja nije promenilo, vatrena Voda, Konjica

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija