• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.02.2016

00:51

ERDOGAN ZAPRETIO: Preplaviću Evropu izbeglicama!

Vesti

ERDOGAN ZAPRETIO: Preplaviću Evropu izbeglicama!

Podeli vest

Turski predsednik Redžep Erdogan je u novembru zapretio da će Evropu poplaviti izbeglicama ako mu EU ne da bolje uslove za pomoć u ublažavanju izbegličke krize

Grčki informativnisajt euro2day.gr je objavio transkript nekoliko minuta napetog sastanka koji se odigrao u novembru prošle godine, a koji ukazuje na duboko međusobno nepoverenje koje je isplivalo tokom razgovora između Erdogana i dva najviša zvaničnika EU, Žan-Kloda Junkera i Donalda Tuska, preneo je Rojters.

- Mi možemo bilo kad da otvorimo vrata prema Grčkoj i Bugarskoj i možemo da ukrcamo izbeglice u autobuse. Kako ćete se nositi sa prilivom izbeglica ako ne postignemo dogovor? Hoćete li ih možda ubiti?- rekao je Erdogan zvaničnicima EU, kako se navodi u tekstu.

 TRAGIČNO! Tela migranata skoro svakodnevno na obalama Turske!

Grčki sajt takođe navodi da je turki predsednik od Unije tražio iznos od šest milijardi evra u naredne dve godine. Kad je Junker rekao da nudi samo polovinu tog iznosa, Erdogan je navodno rekao da Turskoj ionako nije potreban novac Evropske unije. 

Junker i Tusk su pokušali da obezbede pomoć zvanične Ankare u ograničenju priliva sirijskih izbeglica i migranata u Evropu. Više od milion Sirijaca stiglo je lani u EU, uglavnom prelazeći uski morski prolaz između Turske i članice Unije Grčke. 

ERDOGAN OPET PRETI: Nećemo tolerisati ruske vojnike na severu Sirije!

Na kraju je dogovoreno da će EU dati Turskoj tri milijarde evra za pomoć izbeglicama, kao i da će se ubrzati pregovori o članstvu Turske u Uniji i o uvođenju bezviznog režima, u zamenu za pomoć Ankare u ograničenju priliva izbeglica. 

Tokom burnog razgovora, Erdogan je često prekidao Junkera i Tuska i optuživao je EU da vara Tursku, dok je samog Junkera optužio da ga ne poštuje, može se pročitati u transkriptu. 

DAVUTOGLU UPOZORAVA: Destine hiljada Sirijaca kreće se prema Turskoj!

U tekstu se navodi da je Erdogan rekao Junkeru, bivšem premijeru Luksemburga, da iskaže više poštovanja Turskoj, koja ima 80 miliona stanovnika. "Luksemburg je kao jedan manji grad u Turskoj", navodno je rekao turski predsednik. 

Kancelarije Evropskog saveta, čiji je predsednik Tusk, i Evropske komisije, na čelu sa Junkerom, nisu želeli ni da potvrde ni negiraju autentičnost dokumenta koji je objavio grčki sajt, a Erdoganova kancelarija nije želela da komentariše. 

ERDOGAN SE PRVI LUD: Predsednik Turske smatra smešnim optužbe da planira invaziju na Siriju!

Grčki sajt ne navodi gde ni kad se odigrao sastanak, ali se čini da je to bilo 16. novembra u turskom letovalištu Antaliji, gde su se Erdogan, Junker i Tusk sastali nakon samita G20, koji je održan u istom gradu.

(FOTO) EGZODUS! 35.000 izbeglica stiglo na granicu Sirije i Turske!

TURSKA NA UDARU: Ankara strahuje od priliva još 600,000 sirijskih izbeglica


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija