• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

12.02.2016

12:51

"RODIO SE" NOVI ŠARLI EBDO! Španski list objavio karikaturu izraelskih vojnika kako maltretiraju Isusa!

Vesti

"RODIO SE" NOVI ŠARLI EBDO! Španski list objavio karikaturu izraelskih vojnika kako maltretiraju Isusa!

Podeli vest

Španska jevrejska zajednica preti da će tužiti sudu satirički magazin koji se izdaje u Barseloni zbog karikature u nacističkom stilu, na kojoj su prikazani izraelski vojnici povijenih noseva kako uriniraju na Palestince i maltretiraju Isusa

U najnovijem broju popularne levičarske publikacije Hueves (El Jueves - Četvrtak) koja podseća na francuski nedeljnik Šarli ebd, ilustrator Hulio Serano oštro kritikuje jevrejsku državu, uz optužbe da Izraelski muzej u Jerusalimu drži svice Tore uvijene "u kožu svetih testisa" i da se Jevreju koji se ženi s Arapkinjom oduzima državljanstvo. 

- To je apsolutno sramno i očito je da ćemo tražiti pravdu - rekao je David Hačvel, predsedavajući jevrejske zajednice u Madridu za izraelski list.

DRUGA STRANA Kraljica Ranija odgovorila na karikatruru Šarli Ebdoa

On je ocenio da su neučtive oštre kritike religije i politike u redu, ali da je "potpuno neprihvatljivo" upuštati se u antisemitske napade i klevetanje jevrejskog naroda.

(FOTO) ŠARLI EBDO POLUDEO! "Oživeli" malog Ajlana, pa ga pretvorili u silovatelja!

- Ova karikatura bi mogla biti uzeta iz nacističkog Šturmera i niko ne bi primetio razliku - rekao je Hačvel, aludirajaći na prikaz Jevreja sa dugim povijenim nosevima i kako teže da dominaraju susedima nejevrejima. 

 

 

Na delu karikature jedan izraelski vojnik sa šlemom u nemačkom stilu drži svoje genitalije i urinira na Arapina, vičući: "Ti ne razumeš, Palestinče, da su moji deda i baba bili u koncentracionom logoru". 

Serano je napisao u magazinu da je "holokaust bio užasan i da je posledica bila stvaranje države Izrael, kako bi Jevreji živeli u miru, ali im to ne daje za pravo da šikaniraju nejevreje koji tamo žive".

SAD SU STVARNO PRETERALI! Šarli Ebdo udario na Boga - GODINU DANA KASNIJE, UBICA I DALJE ŠETA!

On je uporedio Izrael s detetom koje je užasnuto posmatralo kako mu je otac tukao majku i sada tuče svoju ženu. Takodje je rekao da Jevreji u Izraelu imaju povlašćeni tretman u obrazovanju, zdravstvu, stanovanju i radu, a ako nisi Jevrejin u jevrejskoj državi onda ti se ne piše dobro. 

(FOTO) ŠARLI EBDO PONOVO ŠOKIRA JAVNOST: Oni imaju oružje. Ko ih je.e, mi imamo šampanjac!

- Palestinci su primorani da koriste drugorazredne puteve, okovane kontrolnim punktovima na kojima izraelski vojnici primenjuju gvozdenu kontrolu kretanja onih koji nisu Jevreji - naveo je Serano uz crtež Jevrejina dugog nosa, koji gura pretučenog Isusa, na drugi kontrolni punkt.

- Nema pravog protokola ponašanja vojnika i vojnici rade šta hoće sa Palestincima, mogu da im zabrane da prodju, pritvore ih, uzmu im stvari i još gore. Procenjuje se da svaki Palestinac provede nekih četiri sata dnevno na tim punktovima - ističe ilustrator.

Hačvel je odgovorio da su to "laži, u potpunosti bez činjenica i da je to učinjeno na prefinjen način tako da onaj ko ništa ne zna o sukobu, misli da su Izraelci poput ugnjetavača nalik na naciste i potvrdjuje svaki mit (koji je postojao) u Evropi o Jevrejima hiljadama godina." 

ŠARLI EBDO: Ne molite se za nas, dosta nam je religije!

Zajednica planira da se obrati sudovima sa žalbom na govor mržnje protiv tog "čistog antisemitizma koji je anatema za vrednosti moderne Španije," rekao je Hačvel.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija