• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik.rs

13.02.2016

17:01

(FOTO) PAPA FRANJA OTVORIO DUŠU: Osetio sam radost razgovarajući sa bratom Kirilom!

Vesti

(FOTO) PAPA FRANJA OTVORIO DUŠU: Osetio sam radost razgovarajući sa bratom Kirilom!

Podeli vest

Papa Franja je sastanak s patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom nazvao otvorenim razgovorom braće, govoreći o detaljima novinarima u avionu za Meksiko...

- Sa patrijarhom Kirilom je to bio razgovor između braće. Razgovarali smo o očiglednim problemima koje izazivaju zabrinutost kod nas obojice. Razgovarali smo o svemu otvoreno. Osećao sam se kao da sam pored brata, i on mi je isto to rekao. Dva episkopa koji, pre svega, govore o položaju svojih crkava, a zatim o situaciji u svetu, o ratovima koji sada prete da postanu ne samo pojedinačni već da zahvate sve, o situaciji u pravoslavlju, o predstojećem Opštepravoslavnom saboru - navodi reči rimskog pape pres-služba Svete stolice. 

Papa Franja je naglasio da je tokom razgovora sa patrijarhom Kirilom osetio ogromnu unutrašnju radost. 

- On je govorio slobodno i ja sam govorio slobodno. Osećala se radost - objasnio je papa. 

Tanjug

Poglavar Rimokatoličke crkve je rekao da su sastanku prisustvovali šef Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion, predsednik Papskog saveta za rad na ujedinjenju hrišćana kardinal Kurt Koh i dva prevodioca. 

(VIDEO) PATRIJARH KIRIL I PAPA FRANJA PIŠU ISTORIJU! Poglavari crkava pozvali na ujedinjenje hrišćana!

- Govorili smo nas dvojica, dok su ostali odgovarali na postavljena pitanja - rekao je on. 

Papa je naglasio da je na kraju sastanka bio zakazan "program mogućeg zajedničkog rada" i ukazao da jedinstvo hrišćana može biti postignuto samo zajedničkim kretanjem napred. 

- Jednom sam rekao: ako pokušamo da dođemo do jedinstva traženjem, kroz teologiju, doći će Gospod, a mi ćemo još voditi diskusije. Ne, jedinstvo se stvara kretanjem napred, tako da kad Gospod dođe, makar da nas dočeka kako idemo zajedno - rekao je rimski papa. 

Tanjug

U zaključku je papa Franja istakao pastirski karakter zajedničke deklaracije koju je na aerodromu u Havani potpisao zajedno sa patrijarhom Kirilom. 

- To nije politička deklaracija, nije sociološka deklaracija. To je pastirska deklaracija, čak i kada se u njoj govori o sekularizmu, o biogenetičkim manipulacijama i sličnim stvarima. Međutim, ovo je pastirska deklaracija dva episkopa koji su se sastali sa pastirskom brigom. I ja sam bio srećan - zaključio je poglavar Rimokatoličke crkve, prenosi "Sputnjik".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragan

pre 8 godina

Naj veca katastrofa za Pravoslavni narod ujedinjuje sa Sotonom i to svesno rade.Bog nek nam je na pomoc !

PAVLE Prvi

pre 8 godina

BRACO RUSI, znamo da Pravoslavna DUSA lako oprosti I zaboravi, ali mora se imati u vidu, kad se sa KATOLICIMA dogovara da su upravo oni pocinili najvece zlocine u modernoj istoriji nad nama PRAVOSLAVNIM Hriscanima ito bas nad nama SRBIMA i vama RUSIMA . Setimo se samo ;Prvog i Drugog svetskog rata. Nebi nam istorija oprostila da nas Katolici opet prevare, pa da mi izginemo braneci njih, a oni posle prijatelji sa ISLAMSKIM svetom. Iskljucite srce, ako ikako moze, jer oni ga nemaju, samo racunica i nista drugo.

vera

pre 8 godina

Ovo što se dešava, niti je svesno, niti nesvesno,.. Bog" im je oduzeo duhovni vid,.rasuđivanja..točak se okreće..vreme nam ističe....

UFOLOG

pre 8 godina

Samo lepo i kulturno sa njima. Nikakvo veliko poverenje i prijateljstvo.

simeun

pre 8 godina

nikad se oni ujediniti nece,jer oni ne odlucuju vec mi obicni ljudi sirom ovog svijeta.mi smo zapoceli ratove na prostoru SFRJ i napravile sve vijerske ratove za teritorije koje su stvorene danas u tkz.banana drzavama.crkve su tu da nas uvjek drze budne da mladji narastaji nepodnose druge i drugacije i tako ce da bude sledecih 45 godina.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija