• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rt.com/informer.rs

17.02.2016

15:21

VIKILIKS OPET UDARA! OTKRILI "OPERACIJU SOFIJA", tajni vojni plan EU protiv izbeglica!

Vesti

VIKILIKS OPET UDARA! OTKRILI "OPERACIJU SOFIJA", tajni vojni plan EU protiv izbeglica!

Podeli vest

Sajt "Vikiliks" objavio je poverljiva dokumenta u kojima se otkrivaju detalji plana vojnih operacija Evropske unije protiv priliva izbeglica u Evropi, javila je Raša tudej

 



Izveštaj je sastavljen 29. januara ove godine, a napisao ga je komandant operacije i kontra-admiral italijanske mornarice Enriko Kredendino za Vojni komitet EU i Komitet za politiku i sigurnost EU.

U dokumentu se navode statistički podaci o talasu izbeglica i detalji izvedenih i planiranih zajedničkih akcija snaga zemalja EU u Mediteranu.

ASANŽ O RUŠENJU SU-24: Erdogan je planirao obaranje ruskog aviona zbog pobede na izborima!​

U izveštaju se, takođe, vrši pritisak na odgovorne organe EU da pomognu u ubrzanju procesa formiranja "pouzdane" vlade u Libiji, od koje se očekuje da pozove snage EU da operišu u njenim teritorijalnim vodama, a kasnije da izda dozvolu o proširenju vojnih operacija na kopnu.


Izveštaj se pojavio pre manje od pet meseci od kako je objavljeno da će u "Operaciji Sofija" učestvovati 22 zemlje i 1.300 ljudi koji bi presretali i oduzimali sumnjive brodove u Sredozemnom moru.

Cilj operacije je, prvenstveno, razbijanje lanca krijumčarenja ljudi, a ne sprečavanje priliva izbeglica, naveo je Institut za bezbednosne studije EU koji je u dokumentu istakao da operacija počinje 27. jula 2015. godine. 

ASANŽ SAVETUJE NOVINARE: Koristite poštu da biste se zašttili od špijunaže

Institut je, međutim, naglasio da je neizvesno da li će operacija ikada moći, iz pravnih ili političkih razloga, da ostvari svoj mandat, odnosno da "neutrališe mrežu krijumčara kroz odvraćanje ili otvorenu prinudu na libijskoj obali i kopnu".

(VIDEO) KOLATERALNA ŠTETA Ovo su najteži zločini Amerike, koji su bili GREŠKA!​

Takođe, navodi se da bez obzira što države članice EU podržavaju operacije, samo nekoliko njih imaju veštinu i iskustvo za takve misije.

U dokumentu je naglašeno i da operacija ne može biti rešenje za izbegličku krizu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
A ZASTO JE ODBRANA STRASNA I Z

pre 8 godina

VIKILIKS ONDA RADI ZA AMERICKI NATO KOJI USKRACUJE PRAVO DA SE EVROPA BRANI DOK ONI NADIRU SA MIGRANTIMA!!!!!!!!!!!!!

Anonimus

pre 8 godina

Gde će ih nego u Srbiju. Nećemo u EU nećemo u NATO. Nit' se teramo nit' se vodimo i smejemo se albancima dok vitlaju američkim zastavama ,a ne vidimo koliko smo mi smešni vitlanjem ruskim.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija