• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.02.2016

22:43

ANKARA NE KRIJE OSVAJAČKE NAMERE: Erdogan čeka zeleno svetlo od NATO da pripoji sever Sirije!

Vesti

ANKARA NE KRIJE OSVAJAČKE NAMERE: Erdogan čeka zeleno svetlo od NATO da pripoji sever Sirije!

Podeli vest

Turci uz pomoć Saudijske Arabije nameravaju da upadnu u Siriju i zauzmu sever zemlje. To su predstavnici zvanične Ankare priznali u petak u sedištu NATO, na sastanku koji su organizovale SAD...

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan želi da pripoji severni deo Sirije, tvrde stručnjaci. Oni navode da je te namere režim u Ankari obelodanio u sedištu NATO u petak, istog dana kad su velike sile na međunarodnoj konferenciji u Minhenu dogovorile primirje u Siriji.

Čeka se odobrenje SAD

Direktor Centra za istraživanje globalizacije profesor Mišel Čosudovski kaže da je turska invazija na Siriju pitanje dana.

- Turska uz pomoć Saudijaca zaista namerava da izvede vojnu operaciju na severu Sirije. O tome se pričalo i u sedištu NATO u Briselu u petak. Tom sastanku, koji je organizovao američki sekretar odbrane Eš Karter, prisustvovali su i turski i saudijski predstavnici. Tada su Turci izneli svoj plan - kaže Čosudovski.

KONAŠENKOV OTKRIO: Sirijske snage u februaru oslobodile 800 km2!

On dodaje da su turski vojnici već na sirijskoj teritoriji.

- Izveštaji govore o tome da je oko 100 turskih vojnika ili plaćenika prešlo u Siriju kako bi pružilo podršku pobunjenicima protiv režima predsednika Bašara el Asada - podseća stručnjak za geopolitiku.

AP PHOTO

Tome u prilog ide i to što je Turska javno pozvala saveznike da krenu u kopnenu operaciju u Siriji.

- Bez kopnenih operacija nemoguće je zaustaviti sukobe u Siriji. Turska je to pitanje pokrenula u nedavnim razgovorima s američkim i drugim zapadnim zvaničnicima - otkrio je medijima juče neimenovani turski zvaničnik u Istanbulu.

ZNA SE KO BOMBARDUJE BOLNICE: Turska optužuje Rusiju za "očigledan ratni zločin"

On je isključio mogućnost da njegova zemlja sama napadne Asadove snage, međutim, kako analitičari kažu, Turska neće oklevati ako joj Saudijci pruže podršku.

- Saudijska Arabija je već tražila odobrenje od SAD da uđe u rat u Siriji. Saudijska vojska već se sprema za to i samo čeka zeleno svetlo od Amerike. Ući će pod izgovorom borbe protiv Islamske države, međutim, jasno je da žele da zaustave napredovanje Asadove vojske, kojoj pomažu ruski vazdušni udari - navode analitičari.

ASAD BEZ MILOSTI: Prekid vatre ne znači i prestanak korišćenja oružja!

Prema njihovim rečima, Saudijska Arabija će delovati u ime SAD, koje ne žele da rizikuju još jedan neuspeh u ratu na Bliskom istoku. S druge strane, Amerika ne podržava Tursku u potpunosti, ali se neće protiviti planovima Ankare.

Napad na Kurde

Inače, Turska od subote svakodnevno sa svoje strane granice gađa položaje Kurda u Siriji, koji se bore protiv ISIS.

Ap photo/Reuters

Zvanična Ankara tvrdi da ubija teroriste, kako naziva kurdske Jedinice za narodnu odbranu (YPG). Turska traži da Kurdi napuste severni deo Sirije, koji su nedavno osvojili u borbi protiv džihadista ISIS i Al Nusra fronta, sirijskog ogranka Al Kaide.

Turska i dalje pomaže teroristima

Rusko ministarstvo spoljnih poslova juče je optužilo Tursku da svim sredstvima pomaže teroristima u Siriji.

- Prema informacijama koje dobijamo, turska strana nastavlja da pomaže ilegalni ulazak svežih terorističkih grupa u Siriju kako bi pomogle jedinicama Al Nusra fronta, Islamskoj državi i drugima - navodi se u saopštenju.

Ruski MIP takođe navodi da se ranjeni pripadnici tih grupa prebacuju u Tursku, gde se oporavljaju i ponovo grupišu.

 

U INAT TURCIMA: Sirijski Kurdi zauzeli bastion pobunjenika!

To se sve događa u trenutku kad Asadova vojska beleži veliki uspeh u borbi protiv terorista.

U toku je velika ofanziva za oslobađanje Alepa, nad kojim je sirijska armija uz pomoć ruskih vazdušnih udara skoro potpuno povratila kontrolu. Sledeća velika bitka vodiće se za grad Raku, koji je ISIS proglasio glavnim gradom kalifata.

Onoga trenutka kad Asad povrati kontrolu nad Rakom, raspašće se Islamska država, a to turskom režimu, prema navodima stručnjaka, nikako ne odgovora.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Крените Турци...! "Ископана" - РАКА...вас чека....!! ....Не оклевајте...!! ..Штета да се земља у "РАКИ" - суши....

Branislav

pre 8 godina

Turska i SAD su clanice NATO-a, SAD se navodno bori protiv ID, a Turci pomazu ID. Znaci Ameri su zvanicno protiv ID, a ustvari su nezvanicno putem Turaka uz teroriste. S obzirom da se Rusi zaista bore protiv terorista, bojim se da Turci nisu svesni u koliku opasnost mogu da dovedu ceo svet ako naprave neku glupost kao sto je kopneni upad na Sirijsko tlo.

Ljubosa

pre 8 godina

Nek se reterdogan nada,ali kad Putin da zeleno svijetlo,izgubice retard jug,zapad,istok i pola sjevera...

Lala iz Banata

pre 8 godina

Време је да се Турска - разиђе...Курдистан формира а Константинопољ врати ( као и Крим...!)..тамо где му је и место...!! Међ - Хришћански свет

SasaV

pre 8 godina

Mnogo je tesko razaznati politicko vojnu igru oko Sirije,do danas sam smatrao da osmanlija erdogan se zaneo pa resio da ide u propast ali ako Rusija nije dala zeleno svetlo za tu avanturu ili nije popustila,mislim da ce pusenje biti kolektivno sa nesagledivim posledicama a Kim vezba sa raketama domet.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Биће на крају све по Божијој вољи...!! Курдистан је неминовност....Он може настати само у ПОРАЗУ ТУРСКЕ... Тако је и Аустроугарска сила кренула 1914. па где је данас Аустрија...? Исто то данас - чека Турску.... Турски естаблишмент "сања" велику Турску....али кад се "пробуде" из тог сна.... - КУРДИСТАН...!! А мудрости - немају....А интерес ВЕЛИКИ... да су "скромни" можда би некако и "заобишли" Божију освету...?! Али...похлепни су...Жељни новца...! Само им новац у памети и тако се понашају....Брига Турске и за Избеглице и за Сиријце...треба им пара....Нафта - доноси паре...али и ПОХЛЕПУ...! А она - ништа добро..

Antifamo

pre 8 godina

Sto se ovi rusofili u Srbiji razgoropadili.Pa vise od 4/5 Sirije nije pod kontrolom Asada,uprkos direktnom ucescu Rusije.Razne frakcije drze 80% Sirije pod kontrolom.Pa Rusija ce proci u ovom ratu kao u Avganistanu.Zivi bili pa vidjeli.Turska poslije jutrosnjeg ponovljenog napada sigurno poduzima vojnu operaciju u Siriji.Ne znate koliko je turski narod ponosan na svoju zemlju i vojsku. Trebate otici u Tursku pa razgovarati sa njenim narodom,pa ce Vam sve biti jasno.

Milance

pre 8 godina

Prosto je.Turci se boje tampon zone koja bi nastala ako bi Sirija se vratila na svoju granicu ili pak Kurdi stali na granicu. A Turci bi izgubili uticaj i ne bi mogli opremati teroriste logistikom.Da ne pricam sta bi bilo kad bi napali delove pod Ruskim uticajem tj bazom u latakiji.Uveren sam da im Zapad ne bi pritekao u pomoc sem verbalno.Arabija bi stala uz Turke ali pitanje je koliki je ona faktor kad ne moze slabasni Jemen da savlada.Rusi bi ih skrsili iz daljine sa krstarecim raketama.Turska je mnogo organizovanija nego Arapi.

Tane

pre 8 godina

Sada je mnogo jasnije JEDNOSTRANO PROGLAŠENJE KOSOVA REPUBLIKOM i njeno ekspresno priznavanje dela svetskih zemalja? Sada bilo ko i bilo gde na svetu može da uzme šta želi? Opasne igre oko granica su počele. Gde i kakav kraj će biti može se samo predpostaviti!

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija