• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.02.2016

20:36

TUSK UPOZORAVA: Dogovor sa Britanijom nije zagarantovan!

Vesti

TUSK UPOZORAVA: Dogovor sa Britanijom nije zagarantovan!

Podeli vest

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je večeras da dogovor sa Velikom Britanijom o ostanku u Evropskoj uniji nije zagarantovan i pozao je lidere Unije na jedinstvo

- Ovo je najbolji trenutak za kompromis - naveo je Tusk uoči sutrašnjeg samita EU, prenosi Rojters.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je prethodno danas da je u nacionalnom interesu Nemačke da Velika Britanija ostane deo Evropske unije.

Ona je istakla da je Velika Britanija bila ključni saveznik Nemačke u mnogim pitanjima, kao i da će ona učiniti sve što je moguće kako bi osigurala da ta zemlja ostane "aktivna članica" trgovinskog bloka, preneo je AP.

BRITANIJI TESNA EVROPA: Bez dogovora na sastanku Kamerona i Tuska

Merkel je dodala da su mnogi zahtevi britanskog premijera Dejvida Kamerona o reformi EU "opravdani i razumni", javio je Rojters.

TUSK SPREMIO MOLBU ZA BRITANIJU: Novi predlog sporazuma o članstvu Londona u EU!

- Kameronovi zahtevi su daleko od samo zahteva za Veliku Britaniju. To su, takođe, evropski zahtevi i mnogi od njih su opravdani i neophodni- naglasila je nemačka kancelarka u donjem domu Bundestaga.

KONTRA KAMERONU: Princ Vilijam podržao Britaniju u EU?!

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da odbija da razmišlja o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, kao i da Unija nema nikakav Plan B.

Britanski premijer Dejvid Kameron istovremeno je u Briselu tražio podršku Evropskog parlamenta za svoje zahteve vezane uz reformu EU pre ključnog samita evropskih lidera krajem nedelje, prenosi AFP.

Reuters


- Nemamo plan B, imamo samo plan A. Velika Britanija ostaće u EU i biće konstruktivan i aktivan član- kazao je Junker koji se u utorak sastao sa Kameronom.

Kameron je obećao referendum o ostanku ili izlasku svoje zemlje iz EU, uz nadu da će na samitu 28 predsednika država i vlada Unije u četvrtak i petak postići kompromis oko britanskih zahteva.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc odbacio je tvrdnje evroskeptika da bi, u slučaju da neki sporazum bude postignut, EP mogao na njega staviti veto.

- Odbacujem takvu retoriku. Evropski parlament nema veto - rekao je Šulc.

"Unija nikad nije bila u tako dramatičnoj situaciji", kazao je on i upozorio na posledice britanskog izlaska iz Evropske unij, koja je već uzdrmana migrantskom krizom bez presedana.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija