• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

22.02.2016

17:59

TRVDE DA JE BIO TAJNI AGENT! Od bivšeg predsednika Poljske traže da vrati Nobelovu nagradu!

Vesti

TRVDE DA JE BIO TAJNI AGENT! Od bivšeg predsednika Poljske traže da vrati Nobelovu nagradu!

Podeli vest

Poljsko Nacionalno udruženje interniranih i progonjenih smatra da bi Leh Valensa, bivši predsednik Poljske, trebalo da vrati novac koji je dobio zajedno sa Nobelovom nagradom za mir i uplati ga u humanitarne svrhe

Kako navodi sajt državnog "Poljskog radija", otvoreno pismo sa tom porukom poslao je Januš Olevinjski, predsednik ovog udruženja. On je naglasio da novi dokumenti potvrđuju saradnju Valense, nekadašnjeg vođe "Solidarnosti" čijim je akcijama počeo slom komunizma u istočnoj Evropi, sa komunistckim tajnim službama. Prema Olevinjskom, Valensa je "cinkario kolege, za šta su ga te službe nagrađivale".

Kako navodi AP, poljski državni arhiv je danas objavio dokumente koji navodno pokazuju da je demokratski lider i nekadašnji predsednik sarađivao sa komunističkom tajnom policijom 70-ih godina prošlog veka, pre nego što je preuzeo vođstvo "Solidarnosti".

Institut za nacionalno sećanje dozvolio je novinarima da pogledaju stotine fotokopiranih strana za koje kaže da potiču iz dosijea o Valensi. Među tim papirima je ručno napisana zabeleška na jednoj strani u kojoj se iskazuje sporemnost za tajno obezbeđivanje informacija tajnoj policiji, a potpisana je imenom Leh Valensa i konspirativnim imenom "Bolek".

POTPUNI CIRKUS! Donald Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir!

- Posvećujem se saradnji sa tajnom policijom u otkrivanju i borbi protiv neprijatelja Poljske narodne republike - piše u dokumentu na kojem stoji datum 21. decembar 1970.

U to vreme je Valensa bio lider radničkih protesta u brodogradilištu u Gdanjsku, gde je radio kao električar. Ti protesti su ugušeni u krvi.

U poslednjem dokumentu u dosijeu, koji nosi datum od februara 1976, navodi se da je tajna policija ukorila "Boleka" zbog kritikovanja Komunističke partije i zapretila mu da će izgubiti posao u brodogradilištu.

Institut tvrdi da su papiri autentični dokumenti tajne policije iz tog vremena, iako još nije sigurno da ih policija nije fabrikovala, što je bila uobičajena praksa u to vreme. Valensa je Nobelovu nagradu za mir dobio 1983. godine.

LEH VALENSA: Putine, ako tvoja čizma zgazi u Poljsku, izućemo te!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17