• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

24.02.2016

10:19

STEFANOVIĆ: Ako Nemačka i Austrija ne zatvore granice, nećemo ni mi!

Vesti

STEFANOVIĆ: Ako Nemačka i Austrija ne zatvore granice, nećemo ni mi!

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je da nijedna država Balkana neće zatvoriti granice za migrante ako to ne učine Nemačka ili Austrija i dodao da bez Grčke nema zajedničkog rešenja za izbegličku krizu

On je, pred današnju konferenciju u Beču o migrantima na Zapadnom Balkanu, ocenio da su učešćem predstavnika Grčke mogli da se izbegnu nesporazumi. 

Naime, Grčka je uložila diplomatski protest zbog toga što nije pozvana na skup kojem prisustvuju predstavnici zemalja duž balkanske rute. 

Stefanović je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", poručio da ako Nemačka ili Austrija ne zatvore granice to neće učiniti nijedna država Balkana. 

- Mi ćemo se ponašati kao Nemačka i Austrija, i ne postiji niti jedan način za zaustavljanje migracije. Moguće je zatvoriti jedan deo granice, ali migranti će onda ići preko drugih država, gde je manje policije i kontrola - objasnio je on. 

Stefanović je ocenio da bi zatvaranje makedonsko-grčke granice uz to bio veliki teret po Grčku. 

- Kao neko ko živi u ovom delu sveta sam za to da se Grčka ne ostavi sama. Bez uključenja Grčke ne moguće je imati zajedničko rešenje - podvukao je on. 

Stefanović je istakao da su zemljama Balkana potrebni odgovori na pitanja da li je novouvedeni dokument važeći za sve države duž rute. 

- Nije korisno ako bi svaka zemlja pojedinačno odlučila ko može da putuje dalje. Ako zemlje destinacije ne primaju više ekonomske migrante trebalo bi da razvijemo strategiju šta činiti ako se oni nagomilaju na granicama Grčke i Makedonije. To mora biti otvoreno rečeno kako ljudi ne bi besmisleno putovali u Evropu, a da ne mogu da završe putovanje u Nemačku - kazao je on u vezi očekivanja od bečkog skupa. 

JENS STOLTENBERG: NATO brodovi će vraćati izbeglice s Egejskog mora u Tursku!

Stefanović je upitao zašto bi Srbija trebalo da pusti 5. 000 do 10. 000 izbeglica u zemlju, ako samo 3. 200 može da nastavi putovanje. 

- Migranti ne žele da ostanu u Srbiji. Zbog toga smo počeli da radimo isto što i Austrija. Međutim pitanje je ne da li ćemo puštati više ili manje od 3.200, već ko ima pravo da bude propuštan. Ako migranti dospeju do Slovenije i Austrije, i potom budu vradćeni, šta ćemo onda sa njima. Ako ih budemo vratili u Makedoniju otvoreno je pitanje da li Makedonija može da ih vrati u Grčku. Čak iako bi se vratili u Grčku šta bi onda činila Grčka sa njima. Biće veoma teško da se vrate u Tursku - uveren je on. 

Na pitanje zašto Srbija ne propušta više državljane Avganistana Stefanović je odgovorio da to nije pitanje stava Srbije. 

MIGRANTI TRESU TEMELJE EVROPE: Atina preti učesnicima bečke konferencije!

- Ako je Austrija spremna da prihvati Avganistance onda ću lično da se pobrinem da svi budu smešteni u autobuse i direktno prevezeni u Beč. Međutim ako Austrija kaže da ih ne prima, zašto bi to činila Srbija - upitao je on. 

Stefanović je rekao da je Srbija zabranila ulazak Avganistancima, nakon što je Hrvatska vratila Avganistance. 

- Kada nam je postalo jasno da Avganistanci ne mogu u Hrvatsku prestali smo da ih primamo iz Makedonije. Oni se deklarišu kao ekonomski migranti i tretirajus ada isto kao i Marokanci. Svi, koji se deklraišu kao ekonomski migranti, se ne propuštaju. Međutim Srbija nije pripremljena na to da postane sabirni centar za sve nepoželjne migrante u Evropi - ukazao je Stefanović. 

On je istakao da, ako Makedonija ne može da ih prima, Srbija ne može da ih pusti da uđu u zemlju. 

MIGRANTI NA TAPETU: Vučić zakazao sednicu Biroa za korodinaciju službi bezbednosti

Stefanović je poručio da treba prestati sa prebacivanjem krivice, jer niko, pa tako ni Austrija, Nemačka ili Srbija, nije doprineo ovoj krizi. 

- Nije mi jasno da li pitanje ekonomskih migranata može biti odlučivano na osnovu državljanstva ili po tome iz kog dela države neko dolazi - zaključio je on. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija