• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.02.2016

23:45

ZARAZA STIGLA U AMERIKU: Virus zika potvrđen kod tri trudnice na Floridi

Vesti

ZARAZA STIGLA U AMERIKU: Virus zika potvrđen kod tri trudnice na Floridi

Podeli vest

Virus zika potvrđen je kod tri trudnice u američkoj saveznoj državi Florida, koje su putovale u zemlje zaražene virusom zika. Na Floridi je do sada registrovano 32 slučaja obolelih i svi su prethodno boravili u zaraženim područjima

U međuvremenu, virus zika otkriven je u mleku dve zaražene majke, ali nema dokaza da su preko mleka zaražene i bebe, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

SZO je ponovila smernice da je zdravstvena korist od dojenja novorođenčadi veća od bilo kojeg potencijalnog rizika za prenošenje bolesti.

Smatra se da je virus Zika odgovoran za nagli rast broja slučajeva rađanja dece sa mikorcefalijom, teškim oštećenjem mozga u Brazilu, kojih već ima oko 4 hiljade. 

Direkotor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Tomas Friden je za Glas Amerike rekao da naučnici danonoćno rade na pronalaženju vakcine, ali da će biti potrebno još najmanje dve godine da se vakcina pojavi na tržištu.

Njegova organizacija takođe ispituje 14 novih slučaja žena zaraženih virusom zika, ali ne ujedom zaraženih komaraca, već seksualnim odnosom sa muškarcima koji su nedavno došli iz virusom zahvaćenih područja . 

SZO je 1. februara proglasila vanrednu situaciju na globalnom nivou zbog brzog širenja virusa zika koji prenose komarci.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija