• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.03.2016

18:33

SUKOB TURSKE I NATO: Erdogan zaustavio brodove alijanse, a onda sve demantovao!

Vesti

SUKOB TURSKE I NATO: Erdogan zaustavio brodove alijanse, a onda sve demantovao!

Podeli vest

Brodovi NATO, poslati u Egejsko more kako bi nadzirali migrantske puteve Turske i Grčke, nisu raspoređeni u turskim vodama, jer nisu dobili dopuštenje Ankare

Pozivajući se na više izvora, agenciji odobrenje Ankare nije stiglo uprkos zahtevima da se odobri raspoređivanje koje je uputio nemački komandant pomorske grupe NATO-a u Egejskom moru. Nakon što je prošle sedmice usvojena odluka o operaciji, čiji je deo i Turska, Turci su ovoga vikenda odbili dati dopuštenje da brodovi uđu u njihove teritorijalne vode.

“Mandat operacije dao je neka objašnjenja, ali nije objasnio i problem ulaska u turske teritorijalne vode”, naveo je isti izvor dodavši da se “od samog početka znalo da su Turci teški i da će biti teški” po tom pitanju.

Turske vlasti zatražile su da nemački zapovednik Jerg Klajn dođe u Ankaru kako bi se utvrdila zona u kojoj se mogu rasporediti brodovi, rekao je diplomatski izvor.

Plan misije graničnog nadzora, prve misije NATO-a, koji je dosad odbijao da se direktno uključi u migrantsku krizu, predstavili su nemačka kancelarka Angela Merkel i turski premijer Ahmet Davutoglu, nakon susreta u Ankari 8. februara.

Tri dana kasnije, ministri odbrane zemalja članica NATO-a dali su zeleno svetlo da se pripremi operacija i odmah uputili flotilu u tu zonu.

Turska demantuje zabranu ulaska NATO brodovima  

Turska je danas demantovala da blokira raspoređivanje NATO brodova u Egejskom moru, čiji je cilj zaustavljanje priliva migranata sa turske teritorije.

Portparol turskog Ministra spoljnih poslova Tanju Bilgidž rekao je na konferenciji za novinare da je Turska osmislila tu misiju i da tvrdnje da se Ankara protivi "sopstvenom predlogu nije ni logična, niti dosledna".

Ti navodi su "apsurdni, nerealni i izmišljeni", kazao je Bilgidž, prenela je agencija AFP.
 

PROČITAJTE JOŠ:

ERDOGAN ZAPRETIO: Preplaviću Evropu izbeglicama!

JENS STOLTENBERG NAJAVIO: NATO će ratovati i protiv izbeglica!

ANKARA NE KRIJE OSVAJAČKE NAMERE: Erdogan čeka zeleno svetlo od NATO da pripoji sever Sirije!

JENS STOLTENBERG: NATO brodovi će vraćati izbeglice s Egejskog mora u Tursku!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija