• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

04.03.2016

18:56

RASPRODAJA: Država koja je ostala bez zlata!

Vesti

RASPRODAJA: Država koja je ostala bez zlata!

Podeli vest

Kanada je potrošila sve svoje zlatne rezerve. Prvi put od 1935. godine zemlja je ostala bez zlata

Obim zlatnih rezervi u Kanadi bio je u konstantnom padu tokom poslednjih 50 godina. Sredinom šesdesetih, kanadske zlatne rezerve premašivale su 1.000 tona. Do 1985. godine, polovina je prodata. U 2015. godini, rezerve su bile “teške” oko tri tone, a trenutno zemlja nema ni grama zlata.

Prema podacima ministarstva finansija, Kanada je prodala 41,106 unci zlata kovanog novca u decembru prošle godine i još 32,860 unci zlatnika u januaru ove godine. Preostalih 21.929 unci je prodato u februaru.

SVO ZLATO SVETA - stane u kocku sa stranicama od 50 metara?! 

Iz ministarstva poručuju da je sve urađeno planski i da se je ovo dugoročniji potez. Naime, država odavno planira da se oslobodi zlata kao svoje imovine. 

- Ovih dana, zlato nema pravnu svrhu koja je neophodna u monetarnoj politici. Zašto biste držali zlato, osim ako se ne poštuje neka tradicija - rekao je Jan Li, profesor na jednom Univerzitetu u Otavi. 

Prema njegovim rečima postoji i bolja imovina nego što je zlato i ovo je, kaže, pametna odluka Vlade.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17