• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.03.2016

22:20

ERDOGANOVA DIKTATURA: Turske vlasti preuzele kontrolu nad opozicionim listom Zaman!

Vesti

ERDOGANOVA DIKTATURA: Turske vlasti preuzele kontrolu nad opozicionim listom Zaman!

Podeli vest

Turske vlasti preuzele su kontrolu nad listom "Zaman", koji je podržavao uticajnog protivnika predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Fetulaha Gulena, koji se nalazi u SAD, javile su agencije

Imenovani su novi administratori koji će uređivati novine "Zaman" na zahtev istanbulskog tužioca. 

Nije za sada jasno da li će ova odluka uticati i na list koji se štampa na engleskom jeziku "Today''s Zaman", prenose agencije.

Ovaj potez protiv novina "Zaman" načinjen je nakon što je policija pritvorila prominentnog biznismena zbog navoda o finansiranju "Gulenove terorističke grupe", kako su rekli tužioci, navodi Reuters.

Erdogan optužuje Gulena da kuje zaveru protiv vlasti gradeći mrežu pristalica u sudstvu, policiji i medijima. Gulen je negirao ove optužbe. 

Erdogan je optužio Gulena i da pravi paralelnu državnu strukturu, dok su vladini zvanični optužili Gulenove pristalice da rade sa Kurdskom radničkom partijom. 

Njih dvojica su bili saradnici dok policija i tužilaštvo koji su bili simpatizeri Gulena nisu otvorili kriminalnu istragu protiv Erdoganovih bliskih saradnika 2013. godine. 

"Ovo je kraj medijske slobode u Turskoj. Mediji su uvek bili pod pritiskom, ali nikada nije bilo ovako javno. Preuzimanje lista je protivno ustavu, posebno ako nema osnova za to", rekao je Sevgi Akarčesme, urednik lista "Today''s Zaman".

"Zaman" je najprodavanija turska novina, a prema portalu MedyaTava koji prati rad medija, od početka ove godine do kraja februara prodato je 650.000 primeraka.

Stotine pristalica okupilo se ispred prostorija redakcije "Zamana" noseći tursku zastavu i natpise "Dalje ruke od mojih novina", te "Slobodni mediji ne mogu biti ušutkani". 

PROČITAJTE JOŠ:

TURSKA ŠTAMPA BEZ PARDONA: Erdoganu važnije mišljenje birača nego ljudski životi!
 

DIKTATURA U TURSKOJ: Skoro 2.000 optužnica za uvredu Erdogana u 18 meseci


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija