• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.03.2016

08:32

IZBORI U SAD: Kruz sve bliži Trampu, Klintonova ubedljivo ispred Sandersa

Vesti

IZBORI U SAD: Kruz sve bliži Trampu, Klintonova ubedljivo ispred Sandersa

Podeli vest

Na unutarstranačkim izborima u četiri američke savezne države, Doland Tramp i Ted Kruz ostvarili su po dve pobede, što ukazuje na to da je, uprkos tome što se Tramp smatra favoritom, i dalje neizvesno ko će na kraju osvojiti nominaciju Republikanske stranke na predsedničkim izborima u SAD

 

Rezultati su bili podeljeni i kad je reč o rivalskoj Demokratskoj stranci, budući da je na izborima u tri države Berni Sanders pobedio u Nebraski i Kanzasu, a Hilari Klinton u Luizijani.

Kruz, aktuelni senator Teksasa, pobedio je na izborima Republikanske stranke u Kanzasu i Mejnu, ocenivši to "manifestacijom prave promene smera" u kojem se kreće kampanja.

Tramp, koji se i dalje smatra favoritom za kandidaturu republikanaca na izborima, ostvario je pobedu u Luizijani i Kentakiju.

U trci za republikanske delegate, Tramp je ukupno do sada prikupio glasove najmanje 375 delegata, a Kruz 291. Da bi se osvojila nominacija Republikanske stranke za predsednika, potrebno je ukupno 1.237 delegata.

Sa druge strane, za nominaciju Demokratske stranke su potrebni glasovi 2.383 delegata. Klintonova je prikupila 1.117, a Sanders 447 glasova, uključujući glasove superdelegata, među kojima su kongresmeni, guverneri saveznih država i zvaničnici stranke koji mogu da podrže kandidata po svom izboru.

KARSON BACIO PEŠKIR Jedan kandidat manje za predsednika Amerike

Budući da je trka za nominaciju Republikanske stranke, po oceni AP-a, "u haosu", najistaknutiji članovi te partije traže bilo kakav način da smanje šanse da Tramp postane kandidat za predsednika, pa su tako kandidati republikanaca iz 2008. i 2012. godine, Džon Mekejn i Mit Romni izrazili strepnju da bi nominacija Trampa mogla da rezultuje katastrofalnim rezultatima na izborima za predsednika u novembru.

Tramp je na konferenciji za štampu u Vest Palm Biču na Floridi proglasio sebe spremnim za direktnu borbu sa Kruzom i pozvao ostale kandidate da odustanu od trke.

- Voleo bih da se uhvatim u koštac sa Tedom jedan na jedan. To bi bilo veoma zabavno - istakao je američki milijarder.

MELANIJA SE SPREMA ZA BELU KUĆU: Trampova žena ubeđena da će biti prva dama SAD!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija