• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

14.03.2016

12:27

OSEĆA NELAGODU! Ministar turzima Izraela ne putuje u Nemačku zbog njene nacističke prošlosti!

Vesti

OSEĆA NELAGODU! Ministar turzima Izraela ne putuje u Nemačku zbog njene nacističke prošlosti!

Podeli vest

Izraelski ministar turizma Jariv Levin izjavio je da neće da ide u zvaničnu posetu Nemačkoj zbog nacističke prošlosti te zemlje

 

 


Levin je objasnio da ideja o poseti Nemačkoj utiče da se oseća "nelagodno".

On je propustio međunarodni sajam turizma prošle nedelje u Berlinu, na kome su učestvovali predstavnici Palestinske uprave.

- Vidim veliku važnost u odnosima između Izraela i Nemačke. U tom kontekstu sastao sam se sa nemačkim zvaničnicima više nego jednom ovde u Izraelu. Međutim, osećam nelagodnost u poseti Nemačkoj - rekao je Levin, ministar iz vladajuće konzervativne partije Likud.

U februaru ministar transporta Jisrael Kac, takođe iz Likuda, nije išao sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i ostalim ministirma na godišnju zajedničku sednicu izraelske i nemačke vlade. To je bila šesta takva sednica na kojoj dve zemlje proslavljaju svoju dobru saradnju. 

Vidim veliku važnost u odnosima između Izraela i Nemačke, međutim, osećam nelagodnost u poseti Nemačkoj

Jariv Levin, ministar turizma Izraela

- Kao sin preživelih (u holokaustu) je ne putujem u Nemačku. Moj otac je pobegao u vozu iz Budimpešte, a moja majka je bila zatočenik sedam koncentracionih logara u Nemačkoj i Poljskoj od svoje petnaeste godine - rekao je Kac za izraelski list Isral Hajom (Izrael danas).

Ministar je rekao da održava neophodne kontakte koje zahteva njegov posao, ali da ne učestvuje na ceremonijama i ne ide u posetu Nemačkoj.

BUKTI MRŽNJA: Polovina Jevreja bi proterala sve Arape iz Izraela!

Prošle godine je svečano obeleženo pola veka diplomatskih odnosa između Izraela i Nemačke. Dve zemlje su razmenile ambasadore 12. maja 1965. godine, prvi put od početka Drugog svetskog rata.

Od tada odnosi dve zemlje jačaju i danas je Nemačka najveći trgovinski partner Izraela u Evropi, a sarađuju i u oblasti nauke, bezbednosti i kontraterorizma, i posebno su zainteresovane za kulturu jedna druge, bez obzira što neki izraelski ministri neće da posete Nemačku.

Angela Merkel je prvi kancelar Nemačke koji se obratio izraelskom parlamentu Knesetu na nemačkom 2008. godine, što je nagnalo petoro poslanika da izađu iz sale.

Veruje se da je to bio protest zbog činjenice što govori nemački "jezikom ubica", kako su rekli kritičari.

Većina poslanika je međutim pažljivo slušala i nakon što je kancelarka izgovorila "šalom" na kraju govora, ispraćena je ovacijama. To je bio najupečatljiviji znak da je ta trodnevna poseta Izraela Merkelove i osam nemačkih ministara značila izmenu u prirodi odnosa dve zemlje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija