• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

15.03.2016

23:47

VOĐA HAMASA MAŠAL: Palestinski napadi noževima su treća intifada!

Vesti

VOĐA HAMASA MAŠAL: Palestinski napadi noževima su treća intifada!

Podeli vest

Vođa Hamasa Kaled Mašal ocenio je da je najnoviji talas palestinskih napada na Izraelce "definitivno nova intifada" (ustanak na arapskom)

Odgovarajući na pitanje da li Hamas podržava ubistva izraelskih civila u intervjuu za televiziju Frans 24 Mašal je naglasio da je "pogrešno okarakterisati problem na taj način jer Hamas, palestinski pokreti i palestinski narod samo sebe brane. To je odbrambeni rat, mi branimo naše sinove, našu decu, naše žene, naša verska mesta, našu zemlju."

On je objasnio da njegovoj islamskoj organizaciji "nije cilj rat", ali da će nastaviti da se "bori za slobodu zbog želje da oslobodi svoj narod od okupacije". 

Najnovije nasilje koje traje već šest meseci predstavlja "defanzivni otpor " u svetlu izraelske agresije, rekao je Mašal, koji predvodi političko krilo organizacije. 

- Situacija u Gazi postala je napetija nego ikad- upozorio je on, nakon što je u ponedeljak uveče jedna raketa ispaljena iz Gaze pala na nenaseljeno područje na jugu Izraela. Raketa nije aktivirala sirene za uzbunu, rekli su izraelski bezbednosni izvori. 

U petak uveče ekstremisti u Gazi ispalili su nekoliko raketa na jug Izraela. One su takođe eksplodirale u nenaseljenom području i povreda i štete nije bilo. 

U znak odmazde izraelske vazduhoplovne snage bombardovale su četiri cilja Hamasa na severu Gaze. 

Šrapneli jedne rakete ubili su jednog desetogodišnjeg dečaka i njegovu šestogodišnju sestru u Beit Lahiji, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici. 

I mada komandant izraelske armije Gadi Ajzenkot tvrdi da organizacije salafi džihadista, povezane s Islamskom državom, stoje iza raketnih i bombaških incidenata na granici u poslednjih godinu i po dana, Izrael smatra Hamas, koji vlada pojasom Gaze, odgovornim za sve napade sa te teritorije na obali Sredozemnog mora. 

Izraelska vojska ratovala je protiv Hamasa 50 dana 2014.godine. Oko 2.100 Palestinaca poginulo je u tom ratu, dok je na izraelskoj strani ubijeno šest civila i 67 vojnika. 

U najnovijem talasu palestinskih napada, mahom nožem, ubijeno je bezmalo 30 ljudi na izraelskoj strani, dok je u isto vreme poginulo oko 180 Palestinaca. 

Izrael tvrdi da su većina bili napadači, a ostali su ubijeni u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama. 

Prva intifada počela je 1987. godine, a druga 2000.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija