• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti.org

16.03.2016

09:15

PRVI AMERIČKI OBAVEŠTAJAC UPOZORAVA: SAD i Japan samo ratom mogu da spreče nastanak "Velike kineske nacije", A ZA TO NEMAJU PETLJE!

Vesti

PRVI AMERIČKI OBAVEŠTAJAC UPOZORAVA: SAD i Japan samo ratom mogu da spreče nastanak "Velike kineske nacije", A ZA TO NEMAJU PETLJE!

Podeli vest

Dejstva Kine u Južnokineskom moru izazivaju zabrinutost kako u zemljama regiona, tako i u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama

Komntatori National Interest i Investor's Business Daily pokušali su da „nacrtaju" kako da se američki diplomatski i vojni krugovi suprotstave rastućoj moći Kine.

Prvo su ukazali da će ovog proleća Međunarodni arbitražni sud u Hagu razmatrati tužbu Filipina u vezi spornih ostrva u Južno-kineskom moru. Tvrde da će odluka, najverovatnije, biti u korist Manile.

(VIDEO) KINA SE SPREMA ZA RAT U KOSMOSU: Primarni zadatak poraziti SAD u niskoj orbiti Zemlje!

Međutim, teško da oduluka suda može izmeniti strategiju, koju Si Đinping smatra ispravnom, piše National Interest. Pravo Kine nad ovim ostrvima aktivno podržava samo stanovništvo. Osim toga, Kina je već nagovestila da je nikakva presuda neće obavezivati.

Čak i ako legitimitet kineskih pretenzija bude dovedena u pitanje, šta se može očekivati?

ŠOKANTNO AMERI DOBILI GAZDU: Kina kupila jednu od najstarijih berzi SAD!

Kina može stvoriti novu identifikacinu zonu protivvazdušne odbrane - istu onakvu, kakva već postoji u Istočno-kineskom moru, pretpostavlja saradnik Centra za strateške i međunarodne studije Džon Hemings.

Public

U takvom slučaju, za SAD i njihovog saveznika Japan usvajanje zajedničkih mera će biti od vitalnog značaja.

Prvi strateški korak bi bio da američka ratna mornarica ignoriše tako formiranu zonu. To bi poslužilo kao primer Japanu.

KERI PRETI PEKINGU: Kina će morati da objasni raspoređivanje raketa!

Moguće je da će američko-japanska alijansa uspeti da na svoju stranu pridobije Australiju i Filipine. Predugo su se svi bojali da priteraju Kinu u ćošak četverostranim akcijama, smatra Džon Hemings.

Međutim, ovakve aktivnosti samo povećavaju napetost, a faktički američko-japanska alijansa ne može uraditi ništa, kako bi sprečila Kinu da sprovodi svoju strategiju, osim da započne rat.

Još su manje optimistični stručnjaci iz Investor's Business Daily-a.

KINA GOMILA BOGATSTVO Peking pretekao Njujork, postao novi dom milijardera

Osvrćući se na aktivnosti Kine u Južno-kineskom moru, list navodi da su one postale moguće zahvaljujući izgradnji veštačkih ostrva. Na tim ostrvima je Kina instalirala radare, a vodama u blizini ostrva patroliraju ratni brodovi. Osim toga Kina je proizvela "vojna sredstva visokih performansi, uključujući i moderne borbene lovačke avione".

The Washington Free Beacon

Direktor Nacionalne obaveštajne službe SAD Džejms Kleper smatra da početkom 2017. godine Kina može rasporediti u regionu snažna defanzivna i ofanzivna sredstva.

Krajnji cilj ove strategije je realizacija "kineskog sna" o oživljavanju Velike kineske nacije. I teško da neko može sprečiti Kinu u tom naumu.

KINA POSTAVILA ORUŽJE NA VUDIJU! Rasporedili eskadrilu borbenih aviona i super-radar!

- Kina koristiti svoju šansu: mekoću jedine globalne supersile za vreme Obamine vlasti. Kina vidi, čim mi ne možemo da okončamo rat u Iraku i Avganistanu, onda tek ne možemo da se suprotstavimo agresiji nuklearnog azijskog giganta - zaključuje Investor's Business Daily.

KINEZI IDU NA MARS: Peking planira novu svemirsku misiju 2020.

Krajem februara je televizijski kanal Fox News, pozivajući se na predstavnike vlasti SAD, objavio da je Kina poslala borbene lovce na ostrvo Vudi, jedno od spornih Paraselskih ostrva (Siša) u Južno-kineskom moru. Na ostrvu je, takođe, raspoređeno nekoliko vazdušno-raketnih sistema HQ-9.

Public

Kinesko Ministarstvo inostranih poslova nije ni demantovalo ni potvrdilo ovu informaciju, ali je podsetilo na svoje puno pravo da na svojoj teritoriji razmešta odbrambenu infrastrukturu.

KOD KINEZA NEMA NEVINIH! Stopa osuda za krivična dela u Kini gotovo 100 odsto!

Kinesko Ministarstvo odbrane je izjavilo da se sredstava PVO već odavno nalaze na tim ostrvima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bubasvaba

pre 8 godina

Sta kaze da i samo stanovnistvo podrzava kinu i sta tu ima japan i sad ,da komanduju ???. KIM DZON samo napred i sjebi te amere jednom za svakda jer svud guraju nos .

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija