• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

18.03.2016

22:18

DOŠLO VREME, HITLER NA CENI: U Americi prodat njegov lični primak knjige "Majn kampf!

Vesti

DOŠLO VREME, HITLER NA CENI: U Americi prodat njegov lični primak knjige "Majn kampf!

Podeli vest

Lični primerak političkog manifesta nacističkog lidera Adolfa Hitlera "Majn kampf" prodat je danas za 20.655 dolara na aukciji u SAD

Knjigu u povezu od crvene kože pronašli su amertički vojnici u Minhenu na kraju Drugog svetskog rata, saopštila je aukcijska kuća Aleksander historikal oukšen (Alexander Historical Auctions) koji je organizovao prodaju. Delo je kupio jedan Amerikanac.

Hitler je zadržao taj primerak za ličnu upotrebu ili kao potencijalni poklon nekom obožavaocu, navela je aukcijska kuća i dodala da je knjiga bila procenjena na izmedju 12.000 i 15.000 dolara.

Na prvoj strani knjige nalazi se 11 potpisa američkih oficira bataljona 45. pešadijske divizije. To su bili prvi vojnici koji su ušli u oslobodjeni Minhen.

Hitler je napisao taj manifest 1924. godine, skoro 10 godine pred dolazak na vlast, dok je bio u zatvoru zbog pokušaja državnog udara. U toj knjizi, budući vodja nacista piše o ideološkim načelima svog pokreta koja su kasnije postala osnova nacizma.

Kritičko izdanje "Majn kampfa" od 8. januara prvi put se prodaje u Nemačkoj.

Reizdanje te nacističke i antisemitske knjige u izmenjenom izdanju omogućeno je pošto su autorska prava, od 1945. godine u posedu savezne pokrajine Bavarske, postala javno dobro 70 godina od Hitlerove smrti.

Kritičko izdanje "Majn Kampfa" ima oko 2.000 stranica, sa blizu 800 strana originala i oko 5.000 komentatorskih odrednica istoričara i drugih napomena.

Nova knjiga je naslovljena "Hitler, Majn Kampf, Kritičko izdanje".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ljubisa

pre 8 godina

Zašto bi to bila iznenadjujuća vijest,kad svi znamo da je porodica Bush bila glavni finansijer hitlera i naci terorista...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija