• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.03.2016

21:27

KASTRO I OBAMA I DALJE NA SUPROTNIM STRANAMA: Razgovori iskreni, ali stavovi različiti

Vesti

KASTRO I OBAMA I DALJE NA SUPROTNIM STRANAMA: Razgovori iskreni, ali stavovi različiti

Podeli vest

Američki predsednik Barak Obama i kubanski lider Raul Kastro suočili su danas različite stavove o demokratiji i ljudskim pravima ali su ocenili da su razgovori o tome bili iskreni, a kubanski predsednik je ponovo pozvao na potpuno ukidanje decenijskog trgovinskog embarga SAD protiv Kube

U obraćanju novinarima, na zajedničkoj konferenciji za štampu koju je, prema oceni medija, obeležio polemičan ton, Obama je rekao da će embargo biti ukinut, "ali ne zna kada" dok je Kastro obećao da će "ukoliko dobije spisak političkih zatvorenika te zatvorenike odmah pustiti".

Dvojica lidera su se sastala drugog dana Obamine posete Kubi, prve posete jednog američkog predsednika za gotovo 90 godina. 

Posle susreta u sedištu kubanske vlade, Obama je novinarima rekao da je sa Kastrom imao "otvorene i iskrene razgovore" o demokratiji i ljudskim pravima i ocenio da je učinjen napredak u rušenju barijera između dve zemlje. 

ROK SPEKTAKL U HAVANI: Rolingstouns će 24 marta održati svoj prvi koncert na Kubi!

On je istakao da dve zemlje imaju razmimoilaženja posebno po pitanju slobode govora, okupljanja i verskih sloboda ali je istakao da je uveren da su dve vlade sposobne za "konstruktivan dijalog", preneo je AP. 

Obama je naveo uspeh u povećanju broja putovanja između dve zemlje, porastu trgovine i turizma, i ocenio da je ovo "novi dan" u odnosima SAD i Kube.

Komentarišući 54-godišnji ekonomski embargo protiv Kube koji je još na snazi, Obama je rekao da će on biti ukinut ali da ne zna kada.

OBAMA NA TURNEJI: Posetiće Kubu, ali se neće sastati sa Fidelom Kastrom!

"Brzina ukidanja embarga zavisiće delimično od toga koliko će brzo biti rešena neslaganja u pogledu ljudskih prava", rekao je američki predsednik, prenosi Rojters.

Kubanski predsednik Raul Kastro izjavio je da će između Kube i SAD uvek biti neslaganja, naročito dok SAD budu imale "duple standarde" po pitanju ljudskih prava i ocenio da bi saradnja bila mnogo bolja kad bi Vašington ukinuo decenijski trgovinski embargo protiv Kube. 

ISTORIJSKA POSETA: Obama poleteo za Havanu!

Između dve zemlje "postoje duboke razlike koje nikada neće nestati," rekao je Kastro novinarima.

Kuba i SAD bi mogle imati mnogo bolju saradnju kada bi SAD ukinule 54-godišnji trgovinski embargo protiv Kube, dodao je on.

- Nijedna zemlja na svetu ne isunjava sve međunarodne standarde ljudskih prava- rekao je Kastro.

(FOTO) DIREKTNO IZ HAVANE: Sastali se Barak Obama i Raul Kastro!

On je negirao da na Kubi postoje politički zatvorenici. 

- Kad se završi ovaj sastanak, možete mi dati spisak političkih zatovrenika i ako imamo te zatvorenike, pustićemo ih do kraja noći- rekao je Kastro, preneo je AFP. 

- Kakvi politički zatvorenici, nije korektno ni da me pitate o ''političkim zatvorenicima'' - dodao je Kastro koji je nakon nekoliko odgovorenih pitanja naglo završio konferenciju za štampu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
XXL

pre 8 godina

Šta kaže Obama: "Čuj Raul u pogledu ljudskih prava ugledajte se na nas i naš zatvor 'Gvantanamo' tu Vam je blizu u komšiluku, a Vi tražite da Vam ga vratimo i da nastavite da kršite ljudska prava osobama koja su tamo".

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija