• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

22.03.2016

20:33

(VIDEO) MOSKVA SLAVI SRPSKOG NAUČNIKA: Spektakularni čas fizike otvara "Tesla hol"

Vesti

(VIDEO) MOSKVA SLAVI SRPSKOG NAUČNIKA: Spektakularni čas fizike otvara "Tesla hol"

Podeli vest

Povodom dva velika jubileja: 160 godina od rođenja velikog srpskog fizičara Nikole Tesle i 120 godina od patentiranja njegovog izuma, čuvenog „kalema“ odnosno Teslinog transformatora, u Moskvi će 23. marta biti otvoren Naučno-zabavni centar „Tesla hol“

Krajem januara, kao svojevrsna najava za otvaranje ovog centra, u moskovskom metrou je bila održana manifestacija: „Noćna lekcija u metrou: Nikola Tesla“, tokom koje su posetioci mogli da vide razne mogućnosti Teslinog velikog izuma.

Na programu povodom otvaranja ovog centra 23. marta će biti prikazan teatralizovani šou grupe „Tesla Ef-Iks“. Umetnici u svom nastupu koriste Tesline visokofrekventne transformatore, oko kojih se javljaju „ukroćene“ munje dužine pet metara, napona dva megavolta.

Jedan od organizatora Andrej Kulješov za Sputnjik povodom otvaranja kaže:

„Kreativna grupa ’Tesla Ef-Iks‘, društvo poklonika Nikole Tesle, odlučila je da otvori ovaj centar odnosno da prikaže projekat u Moskvi. On kao takav nije jedinstven, jer postoji još jedan takav naš muzej — Električni muzej Nikola Tesla u Olimpjskom parku u Sočiju. Naša kreativna grupa otvara vrlo sličan, ali veći centar u Moskvi. Sve će biti veće - od prostora do Teslinih kalema, i više munja koje će biti duže“.

Takođe, posetioci će moći da osete kako je to biti u kavezu, ali ne sa tigrovima, već u Faradejevom kavezu sa gorepomenutim moćnim munjama. Organizatori kažu da će ova predstava biti kratki ali vrlo upečatljivi kurs fizike za sve one koji su je učili u školi, a u međuvremenu zaboravili.

O istoriji razvoja električne energije govoriće „profesor Ampervolt“. Iako organizatori najavljuju fantastičan, ali i naizgled opasan šou, oni naglašavaju da razloga za strah nema jer je sve bezbedno.

Dodaje se i da su ranije svi oni koji su bili zainteresovani za velika Teslina otkrića morali da putuju u Beograd i sve to vide u muzeju posvećenom liku i delu velikog naučnika.

Posetioci će moći da osete kako je to biti u kavezu, ali ne sa tigrovima, već u Faradejevom kavezu sa munjama.

printscreen

Umetnici u svom nastupu koriste visokofrekventne transformatore Tesla, oko kojih se javljaju „ukroćene“ munje dužine 5 metara, napona 2 megavolta.

Organizatori najavljuju fantastičan, ali samo i naizgled opasan šou

Posetioci će moći da osete kako je to biti u kavezu, ali ne sa tigrovima, već u Faradejevom kavezu sa munjama.

Od sutra će svi zainteresovani moći da vide mnoge Tesline izume i u Moskvi.

Kulješov dodaje i da se nada da će uspostaviti saradnju sa kolegama iz beogradskog Muzeja Nikole Tesle i eventualno započeti saradnju.

„Mi smo spremni i voljni da sarađujemo. Možda bismo mogli da razmenjujemo eksponate ili iskustva“.

„Nikola Tesla, jedan od najvećih naučnika i velikim delom zagonetna ličnost, čovek čiji su izumi omogućili da čovečanstvo ostvari industrijsku revoluciju ili jednostavno rečeno „čovek koji je izmislio 20. vek“, stoji u najavi programa povodom otvaranja centra.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija