• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

27.03.2016

21:48

VIKILIKS OPTUŽUJE:  Gugl i Al Džazira pomagali Amerima da svrgnu Asada!

Vesti

VIKILIKS OPTUŽUJE: Gugl i Al Džazira pomagali Amerima da svrgnu Asada!

Podeli vest

Međunarodna medijska organizacija Vikiliks objavila je elektronsku prepisku predstavnika Stejt departmenta SAD i rukovodilaca kompanije „Gugl“, koja svedoči o tome da je internet gigant sarađivao sa američkim vlastima kako bi predsednik Sirije Bašar el Asad bio svrgnut sa vlasti.

Kompanija „Gugl“ je radila na aplikaciji koja je trebalo da podstakne Asadove pristalice da se priključe antivladinim snagama, pri čemu su prava vlasništva nad servisom dodeljena „Al Džaziri“. Televizijski kanal je za taj servis dobio čak i nagradu za najbolju tehničku inovaciju. 

Ispostavilo se da je šef „Džigsoua (ranije „Gugl ideje“) i bivši saradnik Stejt departmenta Džared Koen timu bivše američke državne sekretarke Hilari Klinton 2012. godine napisao sledeće:

- Moja kompanija planira da u nedelju lansira servis koji će otvoreno pratiti i beležiti slučajeve prelaska pripadnika struktura vlasti u opoziciju. Razmišljali smo o tome da takve činjenice niko ne beleži, ali one će, smatramo, pomoći da se još više ljudi ubedi da se približe antivladinim snagama, kao i da uliju samopouzdanje opozicionarima.

Dogovorili smo se o saradnji sa televizijskim kanalom ’Al Džazirom‘. Njemu će pripadati osnovno pravo vlasništva nad servisom koji smo mi razradili. Molim Vas, ne širite ovo i saopštite nam da li treba nešto da objasnimo ili da na nešto obratimo pažnju pre pokretanja servisa.“

Dobio je pismo u kojem mu je odgovoreno da je to „odlična ideja“. 

Kompnija „Gugl“ stvorila je servis za praćenje onih koji su napustili vladu Asada u nadi da će to imati jako psihološko dejstvo na sirijski narod. 

Ipak, kasnije je „Gugl“ Stejt departmentu saopštio da želi da preda pravo vlasništva nad servisom televizijskom kanalu „Al Džaziri“. Na njegovom sajtu bila je objavljena interaktivna karta. Posle toga kanal je dobio nagradu za najbolju tehničku inovaciju, dakle, za servis koji je napravio „Gugl“. 


PROČITAJTE JOŠ:

ASAD U ŠKRIPCU: Sirijska opozicija traži prelaznu vladu

PUTINOVA TAKTIKA ZAPANJILA SVET: Amerikanci na pet načina objašnjavaju rusko povlačenje iz Sirije!

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija