• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

29.03.2016

15:24

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) MAJKE IZ PAKLA! Devojčicama peglaju grudi užarenim kamenjem!

Vesti

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) MAJKE IZ PAKLA! Devojčicama peglaju grudi užarenim kamenjem!

Podeli vest

Oko 1.000 devojčica u Britaniji trpi posledice zbog užasnog običaja "peglanja grudi", upozorila je vlada ove zemlje

U okviru brutalne procedure devojčice udaraju po grudima vrelim kamenom, čekićem ili špaklom, a cilj ove surove prakse je da se zaustavi rast dojki i devojčice učine manje poželjnim, a samim tim spreči da zatrudne pre braka.

Običaj “peglanja grudi” potiče iz Kameruna, gde je svaka četvrta devojčica žrtva, ali postoji i u Nigeriji, Beninu i Čadu.

Konzervativni član parlamenta Džejk Beri izjavio je prošle nedelje da je bio šokiran kada je saznao da su i devojčice iz zapadnoafričkih zajednica u Birmingemu i Londonu žrtve ovog surovog običaja, kome je veoma teško ući u trag, jer su izvršitelji uglavnom majke.

Beri je ukazao na to da službe za zaštitu dece i policija vrlo malo znaju o ovoj praksi, bilo zato što nisu obučeni za prepoznavanje znakova, bilo zato što i ne znaju da ona postoji.

Prema njegovim rečima, vlada bi trebalo da reaguje i izda uputstva lokalnim vlastima i drugim telima u javnom sektoru o upozoravajućim signalima koji bi mogli da razotkriju ovakvu praksu.

On je istakao da bi “peglanje grudi” trebalo zakonski da se definiše i izjednači sa obrezivanjem žena kako bi se zdravstveni stručnjaci obučili za prepoznavanje znakova.

Prema njegovim rečima, devojčice od samo deset godina prisiljene su da podnose “nezamisliv bol i muke” i izložene su riziku od zdravstvenih problema, uključujući i rak, infekcije i ciste.

Procedura podrazumeva da se vrelo kamenje, čekići i špakle koriste dva puta dnevno nekoliko nedelja kako bi se zaustavio, usporio, a ponekad i trajno uništio prirodni razvoj dojki.

Kultura, tradicija i vera često se koriste kao opravdanje, ali je, kao i u slučaju obrezivanju žena reč o izgovoru za ritualni oblik zlostavljanja dece, upozorio je Beri.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija