• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com/informer.rs

31.03.2016

11:13

RUSIJA BEZGLAVO KUPUJE ZLATO, POVEĆALI ZALIHE ZA 11 TONA! Evo i zbog čega to rade!

Vesti

RUSIJA BEZGLAVO KUPUJE ZLATO, POVEĆALI ZALIHE ZA 11 TONA! Evo i zbog čega to rade!

Podeli vest

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda od kraja februara ove godine, Rusija je postala najveći kupac zlata od svih centralnih banaka sveta i uveličala je svoje zalihe za dodatnih 11 tona. U uslovima sankcija ruska Centralna banka u zlatu vidi alternativu zapadnim hartijama od vrednosti, smatraju stručnjaci.

Na drugom mestu se našao Kazahstan, koji je kupio nešto više od 2,5 tone, dok se Kina nije našla na tom spisku iako je tamošnja Centralna banka saopštila da je Peking kupio oko 10 tona zlatnih poluga.

Prema mišljenju finansijskog stručnjaka Pavela Medvedeva, na ovaj način se smanjuje zavisnost ruskog finansijskog sistema od strane valute, pre svega od dolara.

(VIDEO) NOVO OTKRIĆE: Ne postoji jedan Hitlerov zlatni voz, nego čak tri!

- Ruski parlamentarci još od devedesetih vode polemiku o tome da nateraju Centralnu banku da kupuje domaće zlato. Sudeći po svemu, Centralna banka poslušala je te zahteve, što je uticalo na porast proizvodnje tog dragocenog metala u zemlji - rekao je on.

Prema poslednjim podacima, Rusija je u 2015. godini proizvela više od 294 tona zlata, odnosno oko 24,5 tona mesečno, iako nije sigurno da Centralna banka taj dragoceni metal kupuje isključivo od ruskih proizvođača.

(VIDEO) SOROŠ NAJAVLJUJE HAOS: Milijarder prodaje deonice upola cene i kupuje zlato!

- Najveći kupci zlata su svakako Rusija i Kina. Upravo te zemlje nastoje da diversifikuju svoje zlatne rezerve kako bi umanjili zavisnost sopstvene valute od inostranih. Kanada, na primer, koja je jedan od najvećih proizvođača tog dragocenog metala u svojim zalihama ima svega tri kilograma, dok sve ostalo prodaje - kaže Medvedev.

Public

Istovremeno, smatra on, Centralna banka najverovatnije razume da zlato, prema svojim kvalitetima, daleko manju vrednost ima nego ostali aktivi - svetske valute i hartije od vrednosti.

- Zlato ima nestabilnu vrednost na svetskom tržištu ako se uporedi sa drugim svetskim valutama i hartijama od vrednosti. Takođe, namere određene zemlje da izbaci veliku količinu zlata na Londonsku berzu praktično je nemoguće sačuvati u tajnosti, samim tim trejderi uvek uspeju na vreme da obore cenu - pojašnjava Medvedev.

RASPRODAJA: Država koja je ostala bez zlata!

Pored toga, dodaje on, zlato je veoma teško prenositi, nemoguće je i zamisliti šta je sve neophodno uraditi kada bi trebalo, na primer, prodati 100 tona tog metala.

- Zlato predstavlja mrtav teret, ne donosi nikakav dohodak u smislu procenata. Pored toga, neophodno je obezbediti velika sredstva na skladištenje i transport tog metala - ističe Medvedev.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
arso

pre 8 godina

Rusi se rastosiljali bezvrednog papira na kome piše "Dolar", a to isto rade i Kinezi, sa istim tim bezvrednim papirom kupuju najače firme u Americi i ko je sada glup? U svim novim tehnološkim uređajima, koristi se zlato, kao metal koji ne rđa, Rus više ne pravi tehnologiju, za jednokratnu upotrebu kao što se sada radi svuda po svetu, to se može svuda videti u praksi , prošli su vicevi o satovima sa ogromnim baterijama. A sam dolar je valuta bez pokrića, pa i Sloba je štancovao dinare i na kraju, svetski rekord u broju nula na novčanici.Kad počinje gužva ne štekuje se papir nego zlato.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija