• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

05.04.2016

08:08

AFERA "PANAMA PAJPERS" Panama otvara istragu o najvećem svetskom poreskom skandalu

Vesti

AFERA "PANAMA PAJPERS" Panama otvara istragu o najvećem svetskom poreskom skandalu

Podeli vest

Panamsko pravosuđe otvoriće istragu o svetskom poreskom skandalu "Panama pejpers", saopštile su panamske vlasti

   

"Činjenice opisane u domaćim i stranim medijima pod nazivom 'panamski dokumenti' biće predmet istrage", navodi se u saopštenju.

Nekoliko zemalja je pokrenulo istragu za pranje novca u svetlu otkrića ogromnog sistema utaje poreza na osnovu 11,5 miliona dokumenata procurelih iz advokatske firme u Panama "Mosak fonseka".

Mnogi politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme "Mosak fonseka" sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite. 

DARKO KOVAČEVIĆ U SREDIŠTU PORESKE AFERE! "Društvo" mu prave Mesi, Platini, Zamorano...

Dokumente, nazvane "Panama pejpers", nabavio je nemački list "Zidojče Cajtung" i podelio ih s Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara iz Vašingtona i drugim medijima, uključujući BBC i Gardijan. 

- Panama pejpers sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija. Reč je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli - ističe list. 

Baza sadrži i-mejlove, PDF fajlove, fotografije, kao i delove interne baze podataka "Mosak Fonteka" u periodu od 1970-tih do proleća 2016. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maganik

pre 8 godina

U Panami, gdje je samo jedan od gomile poreskih rajeva je sjedište “of-shore” kompanija i one tamo plaćaju porez. USA i ostala bratija sve to kontrolišu i od svakoga na ovaj ili onaj način uzimaju REKET. Ovo, što su tobože “procurela” dokumenta, je politička odluka anglo-saksonskih kolonizatora jer neki “klijenti” povlače pare iz Paname i sele ih u zemlje BRIKS-a. To Britanci i USA pokušavaju svim sredstvima da spriječe. Nikada se niko od “analitičara” nije zapitao ko je osmislio i ko stvorio te “slobodne od kontrole “ zone i zašto? Niko ne pita, niti smije da pita, ko to ima najviše para u svijetu, ko to ima najviše prihoda od trgovine drogom i oružjem, ko to stvara terorističke vojske koje otimaju cijele države i ko to trguje sa njima, ko trguje sa islamistima i ko od njih kupuje ukradenu naftu, ko to ima nemjerljive kolonijalne prihode od kolonijalne pljačke po cijelom svijetu pa će svima biti jasno ko tako krije i PERE NOVAC od besomučne pljačke cijeloga svijeta i od besomučnog gusarenja po cijelom svijetu? Kada se ovako pita, odgovor je svima jasan: USA i Britanija. Upravo oni imaju najveći plijen (oko 80%) a svi ostali kolonijalisti skupljaju mrvice koje im oni dozvole da pokupe.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija