• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

20.04.2016

17:56

RUSI REŠILI DA SAHRANE LENJINA: Više od 60 odsto Rusa se slaže da se njegovo telo iznese iz mauzoleja

Vesti

RUSI REŠILI DA SAHRANE LENJINA: Više od 60 odsto Rusa se slaže da se njegovo telo iznese iz mauzoleja

Podeli vest

Ideju da se balsamovano telo sovjetskog vodje Vladimira Iliča Lenjina iznese iz Mauzoleja na Crvenom trgu u centru Moskve podržava 60 odsto Rusa, rezultat je danas objavljene ankete Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM)

Anketa je pokazala da se 24 odsto ispitanika zalaže za odlaganje te odluke dok ne ode pokoljenje koje poštuje lidera svetskog proletarijata, i da se tek tada donese odluka o njegovoj sahrani.

Da Lenjinovo telo ostane u Mauzoleju zalaže se 32 odsto anketiranih. Za poslednjih deset godina to raspoloženje se faktički nije promenilo, navodi VCIOM.

Prema tome što je Lenjinovo telo u Mauzloeju, Rusi se odnose različito, ali ipak preovladavaju neutralno- pozitivne ocene. Kao i pre deset godina, 40 odsto anketiranih smatra da je nepravilno što je Lenjinovo telo i dalje u Mauzoleju, naveo je Centar.

VCIOm navodi da iz ankete sledi da je ime Lenjina u svesti gradjana čvrsto povezano sa pojmom "vožd", pošto tri četvrtine odgovora na pitanje kako može da se okarakteriše Lenjin, upravo sadrži pojam "vožd".

Ocenjujući Lenjinov doprinos, 65 odsto je odgovorilo da je on polazio od interesa gradjana, dok suprotno smatra 23 odsto. Simpatiše ga kao čoveka 63 odsto gradjana, a ne podnosi ga 24 odsto, pokazala je ta anketa.

VCIOm je anketu sproveo krajem januara 2016. godine na reprezentativnom uzorku.

Nezavisni centar Levada je juče saopštio rezultate svoje ankete, prema kojoj je deo gradjana koji pozitivno ocenjuju ulogu Lenjina za poslednjih deset godina porastao sa 40 odsto na 53 odsto.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija