• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com/informer.rs

21.04.2016

16:23

(VIDEO) ŽESTOKI SUKOBI U NEMAČKOJ! Desničari slavili Hitlerov rođendan, letele baklje i kamenice!

Vesti

(VIDEO) ŽESTOKI SUKOBI U NEMAČKOJ! Desničari slavili Hitlerov rođendan, letele baklje i kamenice!

Podeli vest

Stotine pristalica antimigrantskog pokreta "Pegida" sukobilo se sa oko 3.000 kontrademonstranata, čiji je cilj bio da prekinu proslavu Hitlerovog rođendana. Antifašisti su bacali kamenje i baklje na pristalice "Pegide" i policajce koji su pokušali da spreče sukobe


Skupu, u organizaciji desničarskog "Tugida" pokreta, antimigrantskog pokreta koji je u savezu sa "Pegidom", u centralnoj nemačkoj provinciji Tiringiji, prisustvovalo je oko 300 učesnika koji su juče marširali sa bakljama kroz grad.

Desničarski aktivisti nosili su transparente na kojima je pisalo: "Sloboda izražavanja počinje tamo gde se završava politička korektnost" i "sloboda izražavanja umesto njuške".

NACISTI PRETE EVROPI! Ultranacionalističke grupe jačaju na Starom kontinentu!

Kao odgovor na desničarske demonstracije, antifašistički aktivisti organizovali su kontrademonstracije. Situacija se zaoštrila kad su demonstranti počeli da bacaju kamenice, flaše i baklje na aktiviste "Tugide".

Nekoliko vozila je oštećeno, uključujući i tri policijska. Policija, koja je u velikom broju raspoređena na ulice ne bi li sprečila sukobe, praktično je uvučena u njih.

Policija je upotrebila biber-sprej i vodene topove kako bi sprečila eskalaciju sukoba. Petoro policajaca je povređeno, a 25 desničarskih aktivista privedeno, navodi DPA.

DOBRO SU SE SETILI: Bavarski gradić, posle 83 godine oduzeo Hitleru titulu počasnog građanina!

Uprkos pozivu levičarskih stranaka da se otkaže desničarski marš sa bakljama ili da se bar odloži posle Hitlerovog rođendana, kao i prvobitnog odbijanja policije da dozvoli skup, sud je stao na stranu "Tugide" i odobrio skup, pod uslovom da njegov cilj nije proslava Hitlerovog rođendana.

Na svoj zvaničnoj fejsbuk-stranici, "Tugida" je događaj ocenila kao "veliki uspeh" ali je i optužila policiju za "dvostruke standarde" zbog ignorisanja velikog broja napada "kamenjem, flašama piva, petardama i bakljama" na svoje aktiviste, dok je istovremeno od njih traženo da ne nose baklje.

"Pegida", (Patriotski Evropljani protiv islamizacije zapada) osnovana je u jesen 2014. u Drezdenu kao antimigrantski i antiislamski pokret. Protivnici "Pegidu" stalno nazivaju profašističkim pokretom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne
Društvo

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne

Probne vozačke dozvole odavno nisu novina, ali se čini da nove generacije vozača stasavaju nedovoljno upoznate sa ograničenjima koja iste postavljaju. Tome u prilog govori i neslavna statistika. Ipak, to ne bi trebalo da bude slučaj s obzirom na to da se o probnim vozačkim dozvolama uči i na teorijskoj nastavi u auto školama, a znanje proverava prilikom polaganja pismenog dela testa. Istraživali smo koja su to ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, sa kakvim kaznama su suočeni za saobraćajne prekršaje, kao i koliko njih je izgubilo vozačku dozvolu zbog različitih prekršaja.

20.04.2024

10:31

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija