• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com/informer.rs

01.05.2016

15:44

VASKRŠNJE UPOZORENJE PATRIJARHA KIRILA: Nikad veći progon hrišćanstva, DANAS JE GORE nego u Starom Rimu i Sovjetskom Savezu!

Vesti

VASKRŠNJE UPOZORENJE PATRIJARHA KIRILA: Nikad veći progon hrišćanstva, DANAS JE GORE nego u Starom Rimu i Sovjetskom Savezu!

Podeli vest

Hrišćanstvo i religija u celini se potiskuju iz javnog života i u nekim zemljama se jednostavno uništavaju, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, govoreći na televiziji NTV

- Sada smo svedoci potiskivanja hrišćanstva, verskih načela u celini, posebno hrišćanstva iz života Zapadne Evrope i Severne Amerike - naveo je ruski patrijarh Kiril.

On je dodao da se na Bliskom istoku uništava hrišćanstvo, dok se u Africi istrebljuju cela sela.

- Suočavamo se sa pojavom koja je bez presedana. Progon hrišćana je postojao, kao što znamo, u Starom Rimu, u Sovjetskom Savezu, ali takvih razmera fizičkog uništenja ljudi, samo zato što pripadaju hrišćanstvu, nije bilo u istoriji - naglasio je poglavar RPC.

Putin i Medvedev sa hiljadama vernika u Hramu Hrista Spasitelja

Tanjug/AP

Patrijarh je naveo da je pravoslavni svet postao jedna od vodećih snaga koja se bori za tradicionalne vrednosti i da saveznika u borbi protiv potiskivanja verskih načela iz života ima i među katolicima, muslimanima, Jevrejima, pa čak i među onima koji nisu vernici.

Opisujući atmosferu februarskog susreta sa rimskim papom u Havani, on je rekao:

- Osetio sam da sagovornik deli moja ubeđenja, imamo isto mišljenje da se danas treba zajedno boriti za hrišćanske vrednosti kako bismo zaštitili savremenu civilizaciju od vrlo negativnih posledica koji mogu da nastanu u slučaju slabljenja uticaja hrišćanstva na lični i javni život ljudi.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
tamo neko daleko

pre 7 godina

tradicije treba postovati i iz nje izvlaciti ono sto je dobro i korisno za coveka ali ja ne znam sta radi vise taj svevideci i svemoguci bog kad dozvoljava da mu sina nevinog muce i razapinju , kad nevini ljudi i deca stradaju od nastranih naoruzanih fanatika , kad proglasavaju Stepinca i Pavelica za sveca , mislim da je problem hriscanstva kao i svih drugih religija taj sto svet i ljudski zivot nije staticko institucionalno vlasnistvo gde je sve objasnjeno u jednoj knjizi iz proslosti , nego je svet naucni fenomen i tok koji putuje kroz vreme i razvija se u nova iskustva , nove oblike i dimenzije i tu se nauce neke nove lekcije , zivotne price i dolazi do novih saznanja ,novih istina koje takodjer treba postovati i prema njima se asimilirati sinhronizovano sa vremenom , sto znaci da i hriscanstvo mora biti taj naucni fenomen koji traga za istinom i novim dokazima i menja se prema novim istinama sinhronizovano s vremenom .Naravno ne treba zaboravljati tradicije i istine iz proslosti , ali problem hriscanstva je da pocinje da naucno i intelektualno zaostaje za ljudima i njihovim shvatanjima u novom milenijumu informativne evolucije . Cilj religije jeste radjanje svesti i oslobadjanje od onoga svega sto coveka sputava da cini dobre i prave stvari . A shvatanje onoga sto je dobro nije vlasnistvo institucije nego pojedinca , i sam primer Isusa to dokazuje .

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija