• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

03.05.2016

19:19

MIROSLAV LAZANSKI O TAKTICI NATO PAKTA: Jedno govore, drugo rade, a treće misle!

Vesti

MIROSLAV LAZANSKI O TAKTICI NATO PAKTA: Jedno govore, drugo rade, a treće misle!

Podeli vest

NATO novim vežbama u Estoniji samo jača svoju unutrašnju disciplinu i koheziju. Krugovi Alijanse na taj način dobijaju pokriće za sve veće vojne budžete i nabavku modernijeg naoružanja. Cilj je zadržavanje na snazi antiruskih sankcija i neprekidnu izolaciju Rusije, kaže za Sputnjik vojno-politički komentator „Politike“

Samo nedelju dana nakon izjave predsednika Sjedinjenih Država Baraka Obame da njegov ruski kolega Vladimir Putin greši kada tvrdi da je NATO pretnja za Rusiju, Severnoatlantska alijansa počela je vojne vežbe u Baltiku pod nazivom „Prolećna oluja“.

U ovim, kako je navedeno, velikim manevrima koji se održavaju u Estoniji i koji će trajati naredne tri nedelje, učestvuje šest hiljada vojnika iz desetak zemalja. Pored estonske vojske, tu su i jedinice iz Nemačke, Poljske, Kanade ali i, što je naročito interesantno, Finske.

LAZANSKI O KRIZI JUŽNOG KRILA NATO: U slučaju rata s Rusijom, alijansa će mirno gledati razaranje Turske?!

Osim motorizovanih brigada, pešadijskih bataljona i snaga za brzo reagovanje, u vežbama učestvuju i poljski lovci Su-22, američki lovci F-15, transportni helikopteri i britanski lovci „jurofater tajfun“.

O tome kakvu poruku NATO ovim manevrima šalje Rusiji za radio Sputnjik je govorio vojno-političkim komentatorom „Politike“ Miroslav Lazanski.

Da li bi se vežbe u kojima učestvuje 6.000 vojnika mogle smatrati velikim ili značajnim?

- Mislim da ne… Jer, recimo, kad ruska armija vežba, onda to bude po 50-60 hiljada vojnika. Znači da je ovih šest hiljada više kao neka simbolika. Ali zanimljivo je mesto - zašto baš u Estoniji? I otkud tu Finska, koja bi trebalo da je neutralna zemlja? Zašto se njihov politički i vojni vrh upušta u nešto što će u Moskvi izazvati jednu vrstu podozrenja? To je za mene veliko iznenađenje.

Reuters

U Talinu nisu otkrili jasan plan, ali se zasad zna da će se završni manevri odigrati u okruzima Estonije na samoj granici s Rusijom. Kako to tumačite?

- Tim vežbama, to je jasno, NATO pokušava da pokaže kako je spreman da brani teritorijalni integritet svih zemalja-članica, a posebno ove tri baltičke države. Mislim da je sve to u sklopu jedne antiruske histerije koja se stvara na Zapadu, priče o tome kako navodno Rusija ima agresivne vojne namere prema baltičkim zemljama - a ona ih nema prema bilo kome u Istočnoj Evropi.

Public

LAZANSKI: NATO bez Rusije, je NATO protiv Rusije. Da li smo svesni šta se sprema?!

Dakle, to nema blage veze s istinom! Time NATO samo jača svoju unutrašnju disciplinu i koheziju, a NATO krugovi tako dobijaju pokriće za veće vojne budžete, za nabavku modernijeg naoružanja… Sve je to u cilju zadržavanja na snazi sankcija prema Rusiji. Mislim da su i ove vojne vežbe deo tog scenarija, kako bi Rusija neprekidno bila izolovana i ostala pod ekonomskim sankcijama EU i SAD.

(VIDEO) AMERIČKI RAZARAČ U BALTIKU JE PROVOKACIJA: Rusija najavila da će preduzeti sve neophodne mere!

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nedavno je ocenio da su baltičke zemlje „najveći nosioci antiruskog raspoloženja“ u NATO-u. U svetlu te izjave, kako mislite da bi na ovo mogla da odgovori Rusija, ako uopšte ima nameru da odgovori?

- Mislim da je Lavrov u pravu - te tri baltičke države su sav svoj novi državni, vojni i nacionalni identitet potražile u jednom rigidnom antiruskom stavu. To je zanimljivo i zato što u tim zemljama postoji i rusko etničko stanovništvo. Te zemlje, dakle, prednjače u antiruskim izjavama, ali ja tu ne bih zaboravio ni Rumuniju, ni Poljsku - i one su u prvim redovima.

Tanjug

A kako će Moskva reagovati na ove vežbe? Pa mislim da ruske vlasti mogu samo da se blago nasmeše. Te zemlje su u vojnom smislu mali komarac, i bilo kakva vojna prisutnost NATO-a na Baltiku je za Rusiju zaista mali problem. Mislim da Moskva ima takvu poziciju i kapacitete da, ako hoće, može tu situaciju brzo da neutrališe.

Verovatno će se sve završiti na nekim saopštenjima, na rečima. Kada je u pitanju njena zapadna granica, smatram da Rusija s punom odgovornošću i s punim legitimitetom jača svoje vojne resusrse na tim pozicijama. To, uostalom, radi i druga strana - u ovom slučaju to je NATO.

(VIDEO) LAZANSKI VERUJE U PUTINA: Srbija se žrtvovala, Rusija neće dozvoliti da se ponovi 1999. godina!

Jens Stoltenberg je nedavno u intervjuu za nekolicinu vojnih listova rekao da NATO „ne želi sukob sa Rusijom, ni trku u naoružanju, ni novi hladni rat“, ali je naglasio da smatra da Alijansa treba da reaguje na „akcije Moskve“ tako što će demonstrirati svoju snagu. O kakvim akcijama Moskve Stoltenberg govori?

vaseljenska.com

- Pa to ja treba Vas da pitam - o kakvim akcijama Moskve Stoltenberg govori? Koje su to akcije? Oni stalno traže neku vrstu povoda, ne žele sukob sa Rusijom, ne žele novu trku u naoružavanju, a prebacuju sve više efektiva teškog naoružanja na istočne granice, dakle prema Moskvi! Šta to znači?

Ne želimo sukob s Moskvom, ali držaćemo Rusiji sankcije i dalje, jačaćemo vojne efektive u istočnoevropskim zemljama-članicama NATO-a i pored sporazuma NATO-Rusija? To saopštenje je, u suštini, „jedno govorim, drugo radim, a treće možda mislim“ - to je to.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
valjevac

pre 7 godina

Ti si obican novinar koji kasni za informacijama bar 20- ak god

jj

pre 7 godina

Hahaha, kakva slika sa.maramcetom. Ostavio traga izbor za.mis.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Ма каква бре хистерија "Одбране" Прибалтичких земаља... Мирославе, циљ је ОПКОЛИТИ РУСИЈУ са свију страна и кренути напад који се спрема. кад-тад. са четири правца Прибалтик, Кавказ Црно море и Владивосток,,,да би се руска армија поделила у 4 фронта,,,Али треба им пре тога подршка изнутра а то немогу док је ПУТИН ЖИВ зато ће чекати док он не умре природном смрћу баш као што су чекали Титову смрт да би распарчали Југославију.

Tera

pre 7 godina

Dragi "Lalo"bas pametan zakljucak o opkoljavanju Rusije, i izolaciji sa svih strana. Po svaku cenu da uguse razvitak i jacanje te zemlje. Ostrvljeni do ludila sto jos ne mogu da opljackaju tu zemlju, i potcine to stanovnistvo svojim interesima.A sto to pokusavaju vec generacijama! A i to za Tita ti je istina. Cekali su da umre, pa da smrve Jugoslaviju iz vise razloga...Ali dok je jos ziveo njihove spijuncine su spartale po zemlji, i opipavali pazljivo "PULS" stanovnistva, kako bi sto uspesnije izazvali gradjanski rat - i za to sto je narocito vazno - okrivili Srbe...svoje odvajakada nepotcinjene,i kost u grlu. A pri tom nastanjene na tako strateski vaznom mestu. Pa o tome prica licno i Hitler, u jednom dokumentarcu! NJIHOV SCENARIO za gradjanski rat u Jugoslaviji, je odavno bio pripremljen, Shvatite to vec jednom, dragi narode!!!! Ne posipajmo se pepelom, molim vas!

Miki

pre 7 godina

Miroslave! To objasnite nasem vojnom ministru Vulinu koji nije ni bio u vojsci,a vama porucujem da je to vase mesto.pozdrav od veterana 63.pad.br. U zdravlju bili i Hristos vaskrese.

geras

pre 7 godina

ili kako bi sam lazanski rekao: " to je poziv koji se ne odbija" . a bio je "kul" tip .

Zlata

pre 7 godina

Gospodine Lazanski svaka vama cast, neka misli ko sta hoce o vama( verovatno oni i neznaju o kome je rec)ali vi ste upuceni u sve ja volim da vas slusam i da citam sve sto vi pisete steta je sto niste malo cesce na tv- u

zoran

pre 7 godina

Tito i danas da je ziv npr. da ima godina kao 45g drzavu SFRJ bi sacuvao i glavni jezicak na prevazi u srcu Evrope bi bio da da i nikad drzava nebi bila rezervat kao ove danasnje tkz. nezavisne i samostalne drzave.

Sever

pre 7 godina

Ala lupetate svi vi teoreticari zavere protiv Rusije!! Zapad ne mora da vojno napada Rusiju, vec je to pokazao unistenjem SSSR-a. Pogresno vodjenje ekonomije i drzave je sahranilo SSSR pa ce i Putinovu vlast! Ono je bila komunisticka naopaka ekonomija a sada je naopaka mafijaska ekonomija. Jednostavno, pasce jer su skoni padu. Zao mi je ruskog naroda sto stalno radi za parazite!

samo jedan covek

pre 7 godina

Miroslav je jedan retko antipatican lik i covek. Ako je i mogao da se nazove novinarem, nakon ovih poslednjih izbora, to vise nije slucaj. On moze da se predstavlja kao kandidat SNS za ministra vojske. Sto se tice komentara ovaj covek nikako nije neutralan i objektivan, naprotiv. Svojim tendencioznim i proruskim stavovima moze biti simaptican samo ljudima koji su zagovornici ratnih sukoba. Kad vidim coveka sa toliko grca na licu i ratobornom retorikom prvo sto mi pada na pamet je da bi najbolje za njega bilo da se malo izmesti u Siriju kako bi njegova inspiracija svakog dana mogla da se iznova osvezava. Tamo bi svakako iz prve ruke mogao da vidi kako to rade Rusi i da nam sve mnogo vernije prenese.

Mena

pre 7 godina

Smatram da je G. Lazanjski, enciklopedija, sto se tice znanja oko naoruzanja, proputovao ceo svet, bio na mnogim zaristima i sada cemo mi koji smo laici da pljujemo njega i njegovo znanje. Da li ce se ovaj narod ikada opametiti i obrazovati. Neobrazovani iskompleksirani dajemo sebi za pravo da nekog pljujemo. Upravo to govori koliko smo obrazovani.

mirjana

pre 7 godina

A ne pomenuste DEJANA LUCICA.Eksperta za sve sto se desava u svetu.Samo njega nema ko da zove jer nije miljenik nase Vlade.Lazanjskog gura S.N.S, jer je bata iz Banata.

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija