• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: thesundaytimes/Informer.rs

15.05.2016

14:22

AMERIČKI ŠPIJUN PRIZNAO PRED SMRT: CIA je poslala Nelsona Mandelu u zatvor!

Vesti

AMERIČKI ŠPIJUN PRIZNAO PRED SMRT: CIA je poslala Nelsona Mandelu u zatvor!

Podeli vest

Dejvid Rikard (88), bivši operativac CIA, priznao je u martu ove godine, samo dve nedelje pre nego što je umro, da su CIA i on sam odigrali ključnu ulogu 1962. prilikom hapšenja Nelsona Mandele, koji je u rasističkoj Južnoafričkoj Republici robijao 28 godina

Šokantno priznanje Rikard je izneo tokom intervjua za potrebe filma reditelja Džona Irvina koji će biti prikazan na ovogodišnjem flmskom festivalu u Kanu i tako razjasnio misteriju o tome kako je južnoafrička policija tačno znala gde će Nelson Mandela, tada najtraženiji čovek u Južnoafričkoj republici, biti na dan hapšenja.

Pritom se uopšte nije pokajao - rekao je da je Nelson Mandela, borac protiv aparthejda, u ono doba bio "najopasniji komunista sveta izvan Sovjetskog Saveza". Rikard, tadašnji američki vicekonzul u Durbanu, ispričao je da je saznao kuda se Mandela kreće i da planira da ode u pokrajinu Natal.

- Natal je tada bio lonac koji vri. Pobuna Indijaca iz Natala otvorila bi put za uključenje Rusije u sukob, što bi nateralo SAD da se uključe. Bili smo na ivici rata i morali smo da zaustavimo tu eskalaciju, što je značilo da je Mandela morao da bude zaustavljen. I ja sam to zaustavio - rekao je Rikard.

POČUČA SE NE BOJI KAZNE: Kad je mogao Nelson Mandela, mogu i ja u zatvor!

Mandeli je napravljena sačekuša ispred Durbana i on je uhapšen kad je tu zastao prerušen kao šofer. Bivši američki špijun pravdao se tvrdeći da je SSSR bacio oko na Južnoafričku Republiku u vreme Hladnog rata.

MENDELA SE OKREĆE U GROBU: Njegov unuk Mbuso silovao devojčicu!

- Mandela se nazivao demokratom, ali, naravno, to je bila laž, on je bio komunista - tvrdio je Rikard.

Roni Kasrils, Mandelin dugogodišnji politički saradnik i saborac u Afričkom nacionalnom kongresu, nazvao je ovo otkriće "sramotnim činom izdaje" koji je "usporil borbu protiv apartheida".

Nelson Mandela je uvek poričao da je komunista.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija