• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.05.2016

12:03

OBAMA STIGAO U HIROŠIMU: Pre 71 godinu smrt je došla sa neba, rekao je i NIJE SE IZVINIO!

Vesti

OBAMA STIGAO U HIROŠIMU: Pre 71 godinu smrt je došla sa neba, rekao je i NIJE SE IZVINIO!

Podeli vest

Američki predsednik Barak Obama položio je venac u memorijalnom kompleksu posvećenom žrtvama prvog nuklearnog napada u svetu, ali je izvinjenje itostalo

Obama tom prilikom pozvao na smanjenje nuklearnih zaliha i čišćenje sveta od nuklearnog oružja.

- Pre 71 godinu, smrt je došla s neba i svet se promenio - rekao je američki predsednik nakon što je položio venac i odao poštu žrtvama napada koji su izvele SAD na taj grad na zapadu Japana 1945. godine, prenosi AFP.

AP PHOTO

Obama je istakao da sećanje na 6. avgust 1945. nikada ne sme da izbledi i da je bombardovanje pokazalo kako "čovečanstvo poseduje sredstva da uništi samo sebe". 

- Ove duše nam govore, traže od nas da se zagledamo u sebe same - rekao je predsednik SAD, dodavši da tehnološki napredak bez moralne revolucije može da nas osudi na propast. 

Obama je pozvao i na smanjenje globalnih zaliha nuklearnog oružja, ukazavši da svet ima zajedničku odgovornost da se zapita kako sprečiti ponavljanje takvih stradanja, navodi AP. 

Američki predsednik se u memorijalnom kompleksu upisao u knjigu posetilaca, gde je ostavio poruku: 

- Spoznali smo ratne strahote. Hajde da sada, zajedno, nadjemo hrabrosti da širimo mir i stremimo ka svetu bez nuklearnog oružja. 
 

AP PHOTO

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da Obamina poseta Hirošimi otvara novo poglavlje pomirenja za SAD i Japan. 

Tokio i Vašington se nadaju da će simboličan Obamin gest polaganja venca na mestu gde je pala prva atomska bomba u svetu, staviti akcenat na njihovo savezništvo i udahnuti život naporima u cilju ukidanja nuklearnog oružja, zaključuje Rojters.

Obama je još ranije rekao da se tokom svoje istorijske posete Hirošimi neće izviniti za atomsku bombu, koju je na taj japanski grad njegova zemlja bacila na kraju Drugog svetskog rata. 

AP PHOTO

Na pitanje da li planira da se izvini tokom posete Hirošimi, Obama je rekao:

- Ne, zato što mislim da je važno shvatiti da lideri usred ratova donose različite odluke. 

- Zadatak je istoričara da postavljaju pitanja i istražuju ih, ali ja, kao neko ko obavlja ovu funkciju poslednjih sedam i po godina, znam da svaki državnik donosi veoma teške odluke, posebno za vreme rata - naveo je Obama. 

Nekoliko sati pre posete Hirošimi, Obama je rekao da je njegova poseta dokaz kako se "čak i najbolnije podele mogu premostiti". 

On je dodao da to pokazuje kako bivši protivnici, Japan i SAD, ne samo da mogu da postanu partneri, već i najbolji prijatelji i najprisniji saveznici, prenele su agencije.

U Hirošimi je 6. avgusta 1945. bačena prva atomska bomba, pri čemu je poginulo ukupno oko 140.000 ljudi.

AP PHOTO

U samoj eksploziji je stradalo više desetina hiljada ljudi, dok su ostali preminuli od povreda zadobijenih tom prilikom ili od bolesti izazvanih radijacijom tokom narednih nedelja, meseci i godina. 

Tri dana kasnije, SAD su bacile bombu i na japanski grad Nagasaki, gde je poginulo 74.000 ljudi. 

Manje od nedelju dana kasnije, 15. avgusta, japanski car Hirohito je potpisao kapitulaciju Japana, čime je okončan Drugi svetski rat.

Većina Amerikanaca smatra da je bombardovanje Hirošime i potom Nagasakija bilo opravdano da bi se se okončao rat i spasili životi američkih državljana, dok većina Japanaca misli suprotno, napominje Rojters. 

Memorijalni centar žtvama atomske bombe u Hirošimi nedavno je posetio američki državni sekretar Džon Keri koji je tom prilikom izjavio da je "duboko potresen". 

- Želim da izrazim koliko sam duboko počastvovan i potresen na ličnom nivou - rekao je Keri 11. aprila - prvi američki državni sekretar koji je posetio memorijal u Hirošimi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
pitanje

pre 7 godina

OVO NIJE GENOCID jer je doslo sa neba?? 140000 ljudi jednim pritiskom dugmeta, a tek koliko godina kasnije se osjecaju posledice. ovo i sledeca bomba u Nagasakiju su najveci genocidi u istooriji covjecanstva. I oni nekom da sude, pih

kukulele

pre 7 godina

Dosta više sa izvinjenjima !!! Pobiti ljude pa se izvinjavati , to nije normalno!!Nema izvinjenja , ubice su večno krive !! Da je Hitler živ i da se izvini Jevrejima i ostalim žrtvama, bilo bi u redu ili možda ne???

Dule

pre 7 godina

Познато је да се убице враћају на место злочина.

KoleM

pre 7 godina

A što bi se izvinio? Jel treba i Nemcima da se izvinjava jer su im opeglali gradove? Zato sada Japanci i Nemci ne pomišljaju na radikalizam, dok na primer Hrvati koji nisu nikad kažnjeni oživljavaju stare ideje.

Fatamorgana

pre 7 godina

U Hirosimi je ubijeno 140000 ljudi. U Nagasaki 70000 ljudi. Kada se sabere to je 210000 ljudi,to je ono sto se zna,zvanicno,a posle od radijacije itd koliko je umrlo,broja se ne zna. I to nine genocid i za svaku svetsku osudu...nemam reci.

zika

pre 7 godina

Pa sta ima da se izvinjava, nije on bacio bombu a i nije Amerika napala Japan, nego Japan Ameriku i to bez objave rata. Da nuklearna bomba nije bacena, Japan se ne bi predao i izginulo bi neuporedivo vise i civila i vojnika. Strasno ali istinito.

Riddick

pre 7 godina

Što bi se prešidente izvinjavao kada je bilo potrebe da se nuklearčica baci..Da li su se Džapanci izvinili Kinezima za zločine koji su počinili. Gledo sam i ja Poslednjeg kineskog cara koji je snimljen po istinitim podacima (samo su dve stvari bile izmišljene u filmu) u kome se jasno vidi kako stvari stoje...i šta su sve Japanci uradili. Jedino mi je žao što loptica skočica nije pala Caru u tanjir. Bio bi to veći dobitak.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija