• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dailmail.co.uk/informer.rs

30.05.2016

09:25

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) STRAŠNA POŠAST STIŽE SA BLISKOG ISTOKA! ISIS širi zarazu, opaka bolest izaziva ŽIVE RANE NA KOŽI!

Vesti

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) STRAŠNA POŠAST STIŽE SA BLISKOG ISTOKA! ISIS širi zarazu, opaka bolest izaziva ŽIVE RANE NA KOŽI!

Podeli vest

Kožna bolest raspadanja koja izaziva otvorene rane, teško disanje i krvarenje iz nosa hara Sirijom, a proširila se Bliskim istokom, nakon raseljavanja miliona ljudi iz regije koja je pogođena ratom.

 

Tzv. "Cutaneous leishmaniasis" je kožna bolest koja se prenosi preko ujeda muva ("sendflay") koje žive u peščanim regijama.

Ova bolest može da dovede do trajnih ožiljaka, često na licu. Izaziva otvorene rane na koži, otežano disanje, krvarenje iz nosa i teško gutanje.

Rat je u potpunosti uništio medicinske ustanove u ovoj zemlji, hiljade zdravstvenih radnika je ubijeno. Ovo, zajedno sa nedostatkom vode, napravilo je plodno tlo za napredovanje bolesti.

Doktor Valid al Salem, savetnik iz Saudisjkog ministarstva zdravlja zajedno sa drugim naučnicima sa Oksforda i iz Livepulske škole za tropske bolesti, su napravili mape koje pokazuju rasprostranjenost ove zaraze i tzv. "peščane muve", kao i jasnu korelaciju između izbegličke populacije i bolesti, piše "Nature Middle East".

Ranije je Crveni krst potvrdio da su za širenje zaraze takođe odgovorna i tela koja se raspadaju na ulicama. Međutim, ovu tezu su pobili naučnici koji se bave tropskim bolestima.

Bolest se sada proširila i u susedne zemlje, Tursku, Jordan i Liban.

U periodu između 2000. i 2012. godine bilo je samo 6 prijavljenih slučajeva ove bolesti u Libanu, a do 2013. čak 1033, od kojih oko 96 odsto među raseljenim sirijskim izbeglicama, prema podacima Libasnkog Ministarstva zdravlja, piše "Daily Mail".

emro.who.int

Postoji bojazan da bolest ne dođe i do Evrope, navodi britanski list.

- Situacija je loša. Bolest se dramatično proširila Sirijom. Kad vas ujede ova muva, to je nalik ujedu komarca. Treba od 2 do 6 meseci da se infekcija ispolji. Pa je tako neko ujeden u Siriji, a tek nakon npr. dva meseca kad je otputovao u Tursku, infekcija mu se ispoljila - navodi doktor Velid Al Salem.

Ova kožna bolest je jedna od 17 tropskih bolesti koja je okarakterisan kao "zapostavljena" od strane Svetske zdravstvene organizacije.

U Siriji je prema Ministarstvu zdravlja broj obolelih skočio sa 23.000 na 41.000 do 2013. godine, a brojka je u stalnom porastu.

U borbi protiv ove bolesti, naučnici pozivaju da kontrole zdravlja izbeglica u kampovima budu na veoma visokom nivou i da migranti budu pod strogim lekarskim nadzorom, kako ne bi došlo do daljeg širenja.

Trenutno američki "Sabin institut" radi zajedno sa Univerzitetom Saudijske Arabije na razvoju vakcine protiv ove bolesti, navodi "Nature Middle East".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
beograd 1

pre 7 godina

americki institut radi na pronalazenju vakcine protiv ove posasti. koja ironija.

XXL

pre 7 godina

Lepo Boga-mi, a da muve možda nisu 'doletele' iz neke američke laboratorije? Obzirom da se njihov "Sabin institut" odmah javio da pripremi vakcine (pune nano telima za neke druge mutacije u organizmima građana tih područija).

robin

pre 7 godina

Opet na delu zaraze,naravno od istih,non stop istih ljudi.I mi treba poverujemo u slucajnost.Afrika,Sirija....pogodno tlo za eksperimente.

Aman

pre 7 godina

Јаој, јаој, јаој, докле више , шта урадити да они који урадише ово све нестану , да их нема , да их изједу муве целог света

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija