• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

30.05.2016

23:19

IZRAEL PRIZNAJE PALESTINSKU DRŽAVU? Novi ministar odbrane ima rešenje za dugogodišnje sukobe!

Vesti

IZRAEL PRIZNAJE PALESTINSKU DRŽAVU? Novi ministar odbrane ima rešenje za dugogodišnje sukobe!

Podeli vest

Novi izraelski ministar odbrane, lider ultranacionalističke stranke Izrael naš dom (Israel bejtenu) Avigdor Liberman, izjavio je večeras, pošto je položio zakletvu u Knesetu, da podržava rešenje sukoba s Palestincima postojanjem dve države - Izraela i Palestine

Liberman živi u jevrejskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali i jedan je od najkontroverznijih izraelskih političara. On je poznat po ostrašćenim izjavama o Palestincima i izraelskoj arapskoj manjini, čiji je transfer na Zapadnu obalu svojevremeno predlagao. 

Medjutim, u saopštenju novinarima nakon što je parlament odobrio njegovo postavljenje, Liberman je rekao da podržava rešenje "dve države za dva naroda". 

On je na čelu Ministarstva odbrane zamenio bivšeg komandanta izraelske armije Mošea Jalona koji je dao ostavku prošle nedelje usred pregovora o proširenju vladajuće koalicije ulaskom Libermanove partije u nju. 

Zahvaljujući tom potezu, vladajuća koalicija sada ima 66 poslanika u parlamentu od 120 članova, a prethodno je, od izbora prošle godine, imala većinu od samo jednog poslanika. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu smatra da će stabilnija vlada moći lakše da odgovori na izazove s kojima je zemlja suočena ali poznavaoci prilika upozorovaju da ulazak ultranacionalističke partije stvara napetost u odnosima s medjunarodnom zajednicom i izraelskom vojskom. 

Sada u izraelskoj vladi dominiraju verske partije i čvrstorukaši koji se protive osnivanju palestinske države.

Pošto je Liberman položio zakletvu, Netanjahu je rekao da inicijativa arapskih zemalja iz 2002. godine, u kojoj se obećava mir i normalizacija odnosa s Izraelom u zamenu za osnivanje palestinske države, "uključuje pozitivne elemente koji mogu da doprinsus oživljavanju konstruktivnih pregovora sa Palestincima". 

Netanjahu je najavio da je Izrael "voljan da pregovora sa arapskim državama uz reviziju te inicijative kako bi odrazila dramatične promene u regionu" otkako je predstavljena, prenela je agencija AP.  On je rekao da bi to uključilo "cilj dve države za dva naroda". 

Liberman je kazao da se slaže s Netanjahuom da ima nekih "vrlo pozitivnih elemenata u inicijatvi koji bi mogli poslužiti za ozbiljan dijalog sa svim susedima u regionu". 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija