• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.05.2016

19:20

MERKELOVA UKIDA SANKCIJE PUTINU?! Ovo je tajni plan nemačke vlade koji je razbesneo Amere!

Vesti

MERKELOVA UKIDA SANKCIJE PUTINU?! Ovo je tajni plan nemačke vlade koji je razbesneo Amere!

Podeli vest

Nemačka kancelarka hoće da u julu ublaži EU embargo Rusiji, uveden 2014. zbog krize u Ukrajini. Za početak će ukinuti zabranu na putovanja, a u novembru i sve ostale mere, tvrdi nemački "Špigel"

Nemačka kancelarka Angela Merkel sa svojim saradnicima kuje tajni plan da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ukine sankcije, koje je njegovoj zemlji EU uvela 2014. zbog krize u Ukrajini, piše "Špigel".

Prema navodima tog lista, Merkelova predlaže da se za početak ublaži embargo Moskvi, koji bi zatim bio ukinut najkasnije do novembra.

Rusi nisu optimistični

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da poseta predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera Rusiji neće mnogo uticati na poboljšanje zategnutih odnosa između njegove zemlje i EU.
- Ne bih bio previše optimističan kad je u pitanju potraga za znakovima proboja u svakom pojedinačnom koraku. Predsednik Vladimir Putin više puta je govorio o svom interesovanju i interesovanju Moskve za vođenje i širenje ovakve vrste dijaloga - rekao je Peskov.

Iza kulisa

Nemačka kancelarka se nalazi na mukama jer u julu sankcije Rusiji treba da budu ili produžene na šest meseci ili ukinute.

OZBILJNA TEMA! Telefonski razgovor Olanda, Putina, Porošenka i Angele Merkel o Ukrajini

Ona je pod pritiskom jer se sve više država članica EU i evropskih biznismena protivi produženju embarga, dok, s druge strane, SAD insistiraju na njima.

Kako nemačka štampa navodi, Merkelova je pronašla solomonsko rešenje.

- Iza kulisa nemački političari rade na planu da prvo olakšaju sankcije Rusiji u zamenu da Moskva pomogne u organizaciji lokalnih izbora na istoku Ukrajine. Reč je o podizanju zabrane na putovanja i produženju sankcija u julu na samo tri meseca, umesto kao do sada na šest. Nakon isteka tog roka, već u novembru, embargo bi mogao da bude potpuno podignut - navodi "Špigel".

List dodaje da bi na taj način Merkelova s jedne strane uspela da sačuva jedinstvo EU, čije su članice duboko podeljene oko produženja sankcija Moskvi. S druge strane ne bi se zamerila ni Americi, koja čvrsto insistira na tome da sankcije ostanu na snazi do daljeg.

Da se priprema teren za podizanje embarga Rusiji, svedoče i nedavne izjave visokih nemačkih zvaničnika.

- Oduvek sam smatrao da sankcije nisu cilj same po sebi. O olakšanju embarga možemo da razgovaramo kad vidimo progres u Ukrajini, prema tačkama mirovnog sporazuma iz Minska - naveo je prošle nedelje šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Sankcije Rusiji

- EU je uvela sankcije Moskvi nakon što se u martu 2014. Krim otcepio od Ukrajine i pripojio Rusiji

- embargo obuhvata zabranu finansijskog poslovanja ruskim firmama u Evropi, zabranu uvoza oružja i tehnologija koje bi mogle da se koriste u vojnoj industriji, zamrzavanje računa ruskih zvaničnika u inostranstvu i zabranu putovanja u EU, ograničavanje poslovanja gasnih i naftnih kompanija...

O tome da bi sankcije mogle uskoro da budu podignute svedoči i namera predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da poseti Rusiju 16. juna.

On bi tada trebalo da prisustvuje Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Ukoliko ode u Rusiju, biće prvi zvaničnik neke EU institucije koji je posetio tu zemlju od kada su joj uvedene sankcije.

- Odlazak Junkera u Rusiju znači otopljavanje odnosa između Brisela i Moskve. Mnogi misle da ga tamo šalje Merkelova sa porukama za Vladimira Putina. Veruje se da će Junker i Putin u Sankt Peterburgu dogovoriti uslove za podizanje sankcija Rusiji - navodi neimenovani zvaničnik iz Brisela.

Amerikanci pobesneli

S druge strane, Junkerov odlazak u Rusiju razbesneo je Amerikance.

AMERI U PARANOJI: Moskva radi na najsavremenijem raketnom sistemu, Putin će nam srušiti sve satelite!

- Američka administracija i predsednik Barak Obama očekuju da EU u julu produži sankcije Rusiji na još šest meseci, uprkos rastućem protestu evropskih političara i biznismena. Međutim, Vašington strahuje da će Junkerov odlazak u Rusiju osnažiti Putinovu poziciju pred ključno glasanje o produženju embarga Moskvi. Zbog toga je šef Evropske komisije pod jakim pritiskom SAD - naveo je diplomatski izvor iz Vašingtona za američki magazin "Politiko".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Ново на тржишту Европе...Независна републике Немачка...!! "Чудо невиђено"...?

caruga

pre 7 godina

Izgleda da je Merkelova tek sad shvatila koliko je postala americki pijun da mora potegnuti taj potez jer ce mnoge clanice samostalno poceti ukidati sankcije Njegovom Velicanstvu Putinu I pohrliti u Rusiju sa velikim izvinjenjem I pokusati obnoviti izgubljeno trziste. To je Merkelova shvatila I zato hoce prva da ublazi I na kraju ukine sankcije da bi Nemacka ipak ostala vodeca drzava u EU. Doduse ameri se toga boje jer Im propada plan koji su kovali zadnjih 20 godina, a sto je najgore odnos sa Rusijom su sveli toliko nisko da ce I te kako osetiti jer ce posle ukidanja sankcija njegovo Velicanstvo Putin prigrliti EU u svoje narucje I polako ali sigurno izolovati amere od EU. Doslo je vreme da se amerika smesti tamo gde joj je mesto izolovana od celog sveta, a svoju demokratiju nek sprovodi na svojoj teritoriji.

Drago

pre 7 godina

Sankcije bi mogli uvesti Amerima oni su ratni zločinci.

Delkim

pre 7 godina

Pusti snovi, pa nemacka bre igra kako ameri sviraju to i ptice na granama znaju.

Lola

pre 7 godina

Pitanje je sta se iza toga krije. Zasto ona popusta uzde i kada i zbog cega ce da ih zategne.

starica

pre 7 godina

Hvala Bogu, pa i nasi uvidese sta je EU, Nemacka i SAD - Ameri ucenjuju i diktiraju marioneti EU sta sme a sta ne sme da radi a njihove najbolje sluge su Nemacka i (do skoro) Velika Britanija koja sada zeli da izadje iz EU...

milojica

pre 7 godina

istog dana kada EU tj. Nemacka ukine sankcije Rusiji, da Putin istoga dana uvede sankcije EU tj. Nemackoj, a polako ukida sankcije zemljama EU koje su se protivile uvodjenju sankcija Rusiji. Putin da Nemackoj ukine sankcije poslednjoj u nizu. SAD demokratiju proterati preko Tihog i Atlanskog okeana, sto dalje od Evropskih zemalja. Proterati SAD sa Kosova i bombardovati ISIS centre na Kosovu dok je vruce. Uspostaviti vlast na Kosovu po volji narodnoj i proterati teroriste i kriminalce, zaposliti narod da radi i slobodno zivi i srbi, albanci i drugi narodi.

popovac

pre 7 godina

Da ali malo morgen sto bi tata Sloba znao reci.

vlada

pre 7 godina

To jesu "iskrene" želje ali dokle god "sedi" američki /uži/ Senat iznad Bundestaga, koji daje zavržnu reč - ništa od toga!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija