• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

01.06.2016

23:55

NETANJAHU KRITIKUJE FRANCUZE: Do mira s Palestincima jedino direktnim pregovorima

Vesti

NETANJAHU KRITIKUJE FRANCUZE: Do mira s Palestincima jedino direktnim pregovorima

Podeli vest

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kritikovao je francusku bliskoistočnu mirovnu incijativu.

On je kritikovao i zemlje čiji će ministri spoljnih poslova doći na skup u Parizu u petak da diskutuju o zastoju u diplomatskom procesu, ne bi li ga ponovo pokrenuli.

- Put do mira ne vodi preko međunarodnih konferencija koje pokušavaju da primoraju na rešenje, koje čine zahteve Palestinaca ekstremnijim i tom procesu udaljavaju mir- rekao je Netanjahu. 

Dodao je da "ako zemlje koje se okupljaju ove nedelje u Parzu zaista žele napredak mira, one bi trebalo da se pridruže mom pozivu Abu Mazenu (palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu) da dođe na direktne pregovore. To je pravi put ka miru. Nema drugog puta". 

Netanjahu je rekao da ne prestaje da ulaže napore da nađe načina za napredak mirovnog procesa, uključujuči oslanjanje na pomoć drugih zemalja u regionu. 

"Put do mira je preko direktnih pregovora i bez preduslova između strana. Tako je bilo u prošlosti, kada smo postigli mir sa Egiptom i takođe s Jordanom, i tako bi trebalo da bude i sa Palestnicima", rekao je on, aludirajući na mirovni sporazum s Egiptom iz 1979. i sa Jordanom 1994. godine. 

Na skupu u Parizu u petak će biti šefovi diplomatija 29 zemalja sveta, uključujući državnog sekretara SAD Džona Kerija. 

Cilj tog skupa, na kojem neće biti palestinskih i izraelskih predstavnika, je da se pripremi međunarodna mirovna konferencija koja bi se održala na jesen i podstakla obnavljanje pregovora. 

Visoki izraelski zvaničnik rekao je da u Pariz u petak neće doći ministri spoljnih poslova Nemačke Frank Valter-Štajnmajer i Velike Britanije Filip Hamond. 

Izraelski list Haarec navodi da izgleda neće doći ni ruski ministar Sergej Lavrov koji šalje jednog svog zamenika. 

Skup će otvoriti francuski predsendik Fransoa Oland političkom govorom i potom će se održati radni sastanak. 

Sutra se u Parizu održavaju pripremni sastanci visokih diplomata zemalja-učesnica, na kojima će se odlučiti o dnevnom redu skupa u petak i o završnom saopštenju. 

Izraelski list Harec danas je pisao o pripremnom dokumentu koji je delila francuska vlada učesnicima skupa. U njemu se izražava interes za postizanje međunarodnog konsenzusa u petak o parametrima na kojima bi bili zasnovani izraelsko- palestinski direktni pregovori. 

Takvi pregovori, vođeni pod sponzorstvom SAD, doživeli su krah aprila 2014. goine. 

U dokumentu se takođe navodi da Francuska želi da trajanje pregovora bude ograničeno i da se odredi striktni rok za svaku fazu. 

Francuska takođe planira da se u petak osnuju radni timove za određena pitanja, a svaki tim bi predvodila druga zemlja. 

Jedan od tih timova dao bi preporuke šta da Izraelci i Palestinci i druge zemlje u regionu preduzmu u kratkom roku, pre međunarodne mirovne konferencije, da bi opstao ranije zacrtani cilj da se postigne rešenje o dve države, odnosno da se, uz Izrael, stvori nezavisna Palestina. 

Palestinci podržavaju tu francusku inicijatvu, a Izrael joj se od početka protivi. 

Netanjahu, s druge strane, ističe da je spreman da se sretne s Abasom bilo kada i bilo gde da bi započeo direktne pregovore.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija