• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.06.2016

12:12

TAKO SE TO RADI U KINI! Sedam godina zatvora za varanje na polaganju mature!

Vesti

TAKO SE TO RADI U KINI! Sedam godina zatvora za varanje na polaganju mature!

Podeli vest

Novi kineski zakon predviđa kaznu od sedam godina zatvora za učenike koji varaju na polaganju velike mature, zbog čega su ove nedelje vlasti rasporedile skoro 800 policajaca sa zadatkom da nadziru polaganje važnog nacionalnog ispita u 96 ispitnih centara u zemlji

Ovaj zakon je izglasan prošle jeseni u cilju borbe protiv endemskog varanja na ispitu koji se u Kini naziva "gaokao", a koji je od presudnog značaja za karijeru kandidata, prenosi francuski list "Figaro".

Da bi se sprečilo varanje, koje novi zakon tretira kao zločin, širom Kine je u utorak, na dan polaganja "gaokaoa", 768 policajaca budno pratilo ponašanje kandidata na ispitu.


ODLUKA OD KOJE MOŽE DA ZAVISI BUDUĆNOST! Evo na koje fakultete su se NAMERAČILI SRPSKI MATURANTI!

- Ne verujte grupama ili pojedincima koji nude lažnu pomoć na ispitu, pašćete u zamku i rizikovaćete da žalite čitavog života - upozorilo je Ministarstvo prosvete u saopštenju, objavio je "Njujork tajms".

Kinezi ovaj ispit, koji je ekvivalent našoj maturi, smatraju odlučujućim, pošto se, u zavisnosti od postignutih rezultata, devet miliona kandidata razvrstava na bolje ili lošije univerzitete, a u Kini je akademsko opredeljenje naročito presudno za dalji razvoj karijere.

Diploma velikog univerziteta otvara vrata dobro plaćenom poslu, dok studije na univerzitetu koji ima lošu reputaciju mogu da naruše reputaciju porodice nesrećnog kandidata, koji se skoro uvek na kraju bavi nekom drugorazrednom profesijom.


DA LI SU SRPSKA DECA BAHATA, ILI SU KRIVI RODITELJI?! Za maturu bacaju i po 500 evra!

Novi zakon, međutim, ne nailazi na jednoglasne reakcije kod mladih Kineza.

- Jednostavno je previše strog - objašnjava za njujorški list Vang Jiran, student prve godine univerziteta Jangce.

Kako kaže, zbog strogosti kazne, niko se više neće usuditi da oda prevaru, iz straha da ne pošalje kandidata u zatvor.

Drugačijeg je mišljenja Bela Hu, 19-godišnja studentkinja sa Tehnološkog instituta u Pekingu, koja smatra da je "neophodno eliminisati varanje jer ono ugrožava sve".

Kineski dnevnik "Global tajms" piše da je ovaj zakon neophodan kako bi se održala "socijalna pravda" u kineskom društvu, imajući u vidu da gaokao može da socijalno uzdigne porodice koje najskromnije žive.


PAPRENO! PROSLAVA MATURSKE VEČERI OJADI KUĆNI BUDŽET: Maturant košta najmanje 30.000 dinara!

Gaokao je u Kini toliko važan da se tamo čak razvio pravi biznis u svrhe varanja, uz podsticaj roditelja rešenih da deci obezbede što bolji rezultat, pa se određena preduzeća plaćaju da bi diskretno doturila tačne odgovore kandidatima na dan ispita.

S druge strane, u borbi protiv rasprostranjenog varanja, neke provincije su poslednjih godina uspostavile čitave sisteme, pa su neke čak uvele "čitače otisaka prstiju" u ispitnim centrima i zabranile grudnjake sa metalnim žicama, sumnjajući da bi u njima mogli biti prenosni sistemi.

Prošle godine su vlasti grada Luojang čak koristile dron da bi "na delu" otkrile varalice i njihove pomagače koji im preko radija šalju odgovore.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17