• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

19.06.2016

19:26

RUSIJA STRAHUJE, ŠTA POSLE PUTINA: Dve godine do kraja mandata, još se ne naslućuje njegov naslednik?!

Vesti

RUSIJA STRAHUJE, ŠTA POSLE PUTINA: Dve godine do kraja mandata, još se ne naslućuje njegov naslednik?!

Podeli vest

Do kraja drugog predsedničkog mandata Vladimira Putina ostalo je još skoro dve godine, ali već sad se postavlja pitanje ko bi mogao da ga nasledi

Na ovo pitanje odgovor traže i na Istoku i na Zapadu. Nema sumnje da je Putin čovek koji je na mnogo načina promenio Rusiju i njenu poziciju na međunarodnoj mapi.

Uprkos zategnutim odnosima Rusije i Evropske unije, Moskva je danas daleko značajniji igrač na međunarodnoj sceni nego što je to bio slučaj pre samo dvadesetak godina. Politički uspon Moskve i za nijansu bolja ekonomska situacija uspeh je koji se pripisuje Putinu. Istovremeno, ruski predsednik je stekao veliki broj kritičara za 16 godina vlasti.

SAMO JE JEDAN PRAVI! Tviter suspendovao lažne šaljive naloge Putina i Lavrova!

Putinove poteze, domaća opozicija i strani promatrači smatraju nedemokratskim, a jedan od najoštrijih u kritikovanju je Mihail Hordokovski, bivši naftni magnat, koji Putina čak poredi sa samim đavolom.

U autorskom tekstu za ugledni list „Politiko“, Hordokovski piše da „ne postoji nijedno pitanje ili položaj od kojeg Putin neće odustati da bi ostao na vlasti“.

- Kada se evropski političari rukuju s Putinom, oni pružaju ruku kriminalu. On je odan prijatelj, ali nije odgovoran prema zemlji - piše Hordokovski.

PUTIN NA IVICI SRPLJENJA: Naše reči niko ne čuje, mi ćemo reagovati na NATO pretnje!

Prema njegovom mišljenju, Rusiji je potrebno jačanje civilnog sektora i demokratske opozicije, koja realnije gleda na izazove s kojima će se Rusija susretati posle Putina, a čije rešenje u velikoj meri zavisi i od toga ko će ga naslediti.

Tanjug

Nova rokada?

Kada je Putin došao na mesto predsednika Rusije 2000. godine, za Zapad je bio nepoznanica. Putin je kratko obavljao funkciju vršioca dužnosti premijera 1999. godine, pa na njegov izbor za predsednika Zapad u prvi mah reaguje kao na „čoveka koji kombinuje liberalnu orijentaciju sa čvrstinom, koju ruski narod voli“ i „nekoga ko može da izvuče Rusiju iz Jeljcinovog blata“.

(VIDEO) OVIM ORUŽJEM SE RUSIJA BRANI: Pogledajte listu najubojitijih sistema Putinove vojske!

Veštom rokadom, Putin je sebi obezbedio više od decenije vlasti. S mesta premijera na mesto predsednika, pa ponovo premijera, pa ponovo predsednika. Fotelje je menjao s Dimitrijem Medvedevom, koga danas analitičari retko doživljavaju kao ozbiljnog Putinovog naslednika.

Medvedev ima male šanse da zauzme poziciju i uticaj kakve Putin ima danas, prvenstveno jer su ga u Rusiji uvek videli kao Putinovu „slabiju verziju“.

Žena umesto Putina?

Ankete pokazuju da Rusima ta ideja nije tako strana. Nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je da bi čak 32 odsto Rusa rado videlo ženu na čelu države u narednih 10 do 15 godina.

PROVALJEN PRLJAVI PLAN NATO: Evo zašto gomilaju vojsku na ruskim granicama!

Ipak, i dalje je 49 odsto građana Rusije izričito protiv te ideje, a kao argument navode da žena nikada ne bi mogla da vlada čvrsto kao Putin. Ali možda postoji neko ko može.

Naslednik iz senke

vaseljenska.com

Ugledni portal „Ekonomist“ pre nekoliko meseci bavio se istom temom. Prema njihovoj analizi, jedini čovek koji može da nasledi Putina je - Sergej Šojgu.

Ruskog ministra odbrane, „Ekonomist“ vidi kao najbližeg i najlojalnijeg Putinovog saradnika.

- Tri godine je mlađi od Putina, a od 1990. godine je u vlasti. Skoro 22 godine je vodio Ministarstvo za vanredne situacije, koristio je prednosti ruske birokratije, sakupio moć i popularnost, a pritom nije stvorio sebi neprijatelje - navodi portal i naglašava da u aktuelnoj ruskoj političkoj eliti ne postoji niko kao Šojgu.

(VIDEO) AMERIČKA PARANOJA: Ruska armija bi mogla da porazi NATO za manje od 60 dana!

Ipak, sam Šojgu do sada nije pokazao velike ambicije da preuzme funkciju predsednika Rusije. Od svih imena koja su se pominjala kao naslednici, Šojgu je možda najveće iznenađenje, ali kako se u javnosti sve češće pojavljuje pitanje „šta posle Putina“, analitičari ocenjuju da je vrlo moguće da će on ponovo odigrati ulogu timskog igrača i prihvatiti mesto koje sa sobom nosi veliku odgovornost i ogroman pritisak.

Mentalno smo spremni za ženu predsednika

- Mislim da je naše društvo mentalno spremno za ženu na čelu države. Poslednjih nekoliko godina možemo da vidimo jako zanimljive žene u biznisu, bankarskom sektoru, u politici i zakonodavstvu. U modernoj Rusiji odnos prema ženama nije vezan za pol, već za njihovo znanje, umeće, profesionalizam i potencijale - rekla je Valentina Matvijenko, predsednica Saveta federacije Gornjeg doma Federalne skupštine.

KO BI POBEDIO DA DANAS ZARATE RUSIJA I NATO?! Baćuške četiri puta jače, ali bi NADRLJALA CELA PLANETA!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srb

pre 7 godina

Које глупости, па биће опет Путин, до 2012. је био Медведев, Путин има право на још један мандат.

stefke

pre 7 godina

Cemu ova vest u informeru ? Razumem da je vrte blic i n1 ali da je u istom obliku kopira i informer je vrlo lose. Poslednjih dana je vidan zaokret u vestima koje objavljuje informer, zasto ? Informer treba da nas informise a ne da nas dezinformise identicnim vestima koje postavljaju blic i n1 a od kojih se izvrce zeludac.

Čitateljka

pre 7 godina

Čak i ako bi se dogodilo da Putin sutra smrtno strada zbog infarkta, zbog atentata, zbog pada predsedničkog aviona itd, KGB već ima ,,rezervu'' koja će biti predsednik i/li ko će biti predsednički kandidat i pobediti na ,,slobodnim'' izborima.

duška

pre 7 godina

Ima vas koji bi rado da mu se nešto dogodi...Ali,onih koji su i sami povratili svoje dostojanstvo uz Ruse je nemerljivo više...Vaš komentar je prepoznatljivo "slobodan",i "demokratski"...Hvala bogu pa se više ne mogu poturati mekinje za brašno...A Rusi će znati šta im je činiti. kao što smo odavno i mi ovde,konačno,skapirali!

vlada

pre 7 godina

Promenite Ustav ako treba, u čemu je problem! Kada je Rusija opstala u vreme Gorbačova i pijanog Jeljcina, ni briga me nije! Uostalom, takva država je opstala, kroz istoriju, snagom i ulogom naroda, a ne ulogom jednog čoveka! A ako treba - kloniraće ga!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija