• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: webtribune/informer

19.06.2016

23:14

(VIDEO) ČOVEK JE UNIŠTIO VREME: Paklene vrućine, biblijske poplave, ono što nam sledi neće biti prijatno!

Vesti

(VIDEO) ČOVEK JE UNIŠTIO VREME: Paklene vrućine, biblijske poplave, ono što nam sledi neće biti prijatno!

Podeli vest

Maj je bio trinaesti mesec zaredom kada je temperatura na globalnom nivou premašila sve rekode, objavljeno je ove nedelje u najnovijem istraživanju, a naučnici ove promene opisuju kao bombu koja traži hitnu reakciju

Nakon serije klimatskih promena i rekordnih temperatura naučnici upozoravaju da su klimatske promene dosegle najviši nivo i da kao takve predstavljaju pretnju za budućnost. Pored porasta temperature nuačnike zabrinjava i topljenje leda na Arktiku, ali i suše u Indiji.

- Uticaj čoveka na klimatske promene nije više suptilan, već jasan i pojavljuje se u realnom vremenu”, kaže profesor Majkl Man, sa Univerziteta Pen u SAD.

- Oni sada služe kao stalni podsetnik da je neophodno sprovesti akcije kako bi se izbeglo nepovratno zagrevanje planete- dodaje on.

AP PHOTO

- Ono što se sada dešava je da pokušavamo da se katapultiramo iz Holocenske epohe tokom koje je ljudska civilizacija bila u stanju da se razvije zbog relativno stabilne klime. To je omogućilo ljudima da se bave poljoprivredom, ali je dovelo i do rasta populacije i do osnivanja gradova- navodi Rahmstorf.

- Podaci o globalnoj temperaturu u poslednjih nekoliko meseci su bili sve, samo ne stabilni. Ne samo da su oborili rekorde, već su ih izbrisali. Brojke su bez presedana- objašnjava Adam Skejf iz britanskog Met ofisa.

Rezultati merenja pokazuju da će 2016. godina sigurno biti najtoplija godina koja je ikada zabeležena, iako je prošla godina oborila sve rekorde iz 2014. Ovaj niz od tri rekordne godine je takođe bez presedana. Uključujući tekuću godinu, suočavamo se da 16 natoplijih godina koje su zabeležene od 2000. što je šokantan podatak”, istakao je Skejf.

Stiže El Ninjo

Godovi na drveću i korali pokazuju da je globalno zagrevanje, kojem je doprinelo korišćenje fosilnih goriva i uništavanje šuma, može uzrokovati zagrevanje planete u budućnosti. Podaci govore i da je količina ugljen-dioksida u atmosferi je na putu da ove godine dostigne rekordnu količinu.

- Znamo na osnovu ledenih jezgara iz Arktika, koji dosežu skoro milion godina unazad, da koncentracija ugljen-dioksida nije nikada bila toliko visoka kao danas- objašnjava Rahmstorf. Vrtoglavi porast emisije ugljen-dioksida jeste razlog zbog čega je ovo najtoplija godine, ali je u tome ulogu odigrao i prirodni fenomen El Ninjo.

facebook

I naučnici su saglasni da je oko petina porasta temperature izazvana delovanjem El Ninja, međutim Skejf tvrdi da bi do rekordnih temperatura došlo i bez ovog prirodnog fenomena. On objašnjava da je 1998. godine kada je El Ninjo bio najjači zaista došlo do porasta temperature, ali da današnji podaci su daleko iznad tog perioda.

Ipak, El Ninjo je sada u fazi opadanja i javlja se novi fenomen pod nazivoma La Ninja. Ni to ne umanje zabrinutost naučnika jer El Ninja neće biti toliko hladna koliko je El ninjo bio topao. “To znači da 2017. godina neće rekordna godina, ali da će i dalje biti toplija nego što je to uobičajeno”, navodi Skejf.

Vrućine uzimaju danak

Porast temperature je imao veliki uticaj kako na rekordne temperature od 51 stepen Celzijusa u Indiji, što je uzrokovalo velike suše, ali i na rekordno toplu jesen u australiji i Americi. “Naša analiza mesečne evidencije temperature pokazuje da se velike vrućine javljaju mnogo više nego pre i da su češće čak i do pet puta. Te vrućine traju nedeljama i odnose najveći broj žrtava”, objašnjava Rahmstorf.

Tanjug

Bob Vord sa Gratam Instituta za klimatske promene i zaštitu životne sredine kaže da je Sporazum iz Pariza čiji je cilj kontrola klimatskog zagrevanja, pokazatelj da su i svetske vlade svesne da je ovo problem koji traži hitnu reakciju, ali dodaje da visoke temperature koje se javljaju usloviće prilagođavanje ekstremnim vremenskim prilikama uz smanjenje emisije ugljen-dioksida.

- Uticaj već sada možemo da osetimo i znamo da ćemo se suočiti sa pogoršanjem situacije makar narednih nekoliko decenija, čak iako radimo na smanjenju emisije- kaže Vord i dodaje - Ono što je zabrinjavajuće kada je u pitanju rekordna 2016. godina je da ne znamo koje će posledice doneti. Biće mnogo iznenađenja, a neka od njih neće biti prijatna- zaključio je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikola

pre 7 godina

Jos sledecih 20-tak dana bice kise, sve dok traje Evropsko prvenstvo u fudbalu. Francuzi rasteruju oblake da tamo bude ekstra vreme zbog fudbala i turista. Isto je bilo i kada se odrzavalo Svetsko prvenstvo u Nemackoj, svakog poslepodneva je bila kisa u Srbiji. Sve zbog prokletih para, EUR-a.

Rade

pre 7 godina

Nikola, lupaš gluposti. Ubi ih grad pre neki dan usred utakmice, mogao si da vidiš da se i utakmica prekinula. Prirodom još niko ne može da upravlja.

aca

pre 7 godina

ovo je orginalno kako si se samo setio ovakve mudrosti sta god oni radili mi cemo ih otkriti od nas nije niko pametniji netrebamo vase oblake saljite ih u Hrvatsku

Neon

pre 7 godina

Oni koji su doveli zemlju do ruba propasti sada se pitaju kako nazad kako da isprave sopstvene greske, nema nazad i nema popravni....Sto znaci cekaju nas kataklizme i prirodne nepogode. ..\n

Rade

pre 7 godina

Ne može čovek uticati na bilo kakve promene na planeti Zemlji. Čovečanstvo je još uvek malo, a i biće uvek malo, da bi moglo da utiče na bilo šta, i bilo kakve promene na zemlji. To je velika obmana čovečanstva, samo da bi se prigrabila novčana korist. Promene koje se dešavaju na planeti Zemlji su sasvim normalna prirodna pojava. Od samog postanka planete Zemlje, nije na njoj ništa konstantno, već je sve promenljivo, i priroda tera svoje, hteli mi to ili ne, sviđalo nam se to ili ne !!!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija