• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs/informer.rs

25.06.2016

17:34

(FOTO) NOĆNA MORA ZA VAŠINGTON! Šta su u Pekingu dogovorili Vladimir Putin i Si Đinping!

Vesti

(FOTO) NOĆNA MORA ZA VAŠINGTON! Šta su u Pekingu dogovorili Vladimir Putin i Si Đinping!

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping dogovorili su u Pekingu proširenje nacionalnih valuta - rublje i juana - u međusobnim transakcijama radi smanjenja zavisnosti od spoljnog faktora, što će itekako zabrinuti administraciju u Vašingtonu...
Tanjug

- Radi smanjenja zavisnosti od spoljnih faktora mi proširujemo upotrebu nacionalnih valuta u međusobnim plaćanjima. Udeo ruske rublje u takvim plaćanjima je 3 odsto, dok je kineskog juana mnogo veći - 9 odsto. Pritom, poslednji pokazatelji treba osetno da porastu nakon otvaranja obračunskog centra za transakcije sa juanom u Rusiji - izjavio je ruski predsednik na kraju rusko-kineskih razgovora.

Predsednik Rusije je saopštio da je razgovarao sa kineskim kolegom o zajedničkim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma, o Siriji i o nuklearnom problemu Severne Koreje.

- Razgovarali smo o poslednjim akcijama u rešavanju najvažnijih svetskih i regionalnih problema, zajedničkim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma, jačanju bezbednosti u Pacifičkom regionu, osiguranju nenuklearnog statusa Korejskog poluostrva - rekao je Putin.

POVEO VOJSKU BIZNISMENA: Putin doputovao u posetu Kini!

- Među zajedničkim spoljnopolitičkim zadacima su pomaganje u rešavanju sirijske krize i podrška miru i stabilnosti u Južnokineskom moru i u Centralnoj Aziji - dodao je predsednik Rusije.

Ruski predsednik je saopštio da su se Moskva i Peking dogovorili o saradnji i po pitanju razvoja nuklearne energije u trećim zemljama.

- Razvija se saradnja u sferi korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Radimo na tome da do 2018. godine u Tjangvanskoj nuklearnoj centrali prorade još dva energetska bloka koja su izgrađena po ruskim tehnologijama. Dogovaramo se da aktivnije radimo i na tržištima trećih zemalja - rekao je Putin.

Tanjug

Putin je naglasio da je Kina vodeći trgovinski partner Rusije. U 2015. godini trgovinski obrt dve zemlje iznosio je 63,5 milijardi dolara. Pozitivna dinamika se može videti i početkom 2016. godine, naveo je ruski predsednik.

Si Đinping pozvao Putina na samit G20

Kineski predsednik je pozvao ruskog predsednika na samit G20 koji se na jesen održava u Kini.

- Ruska strana će pružiti neophodnu podršku kineskim prijateljima tokom njihovog predsedavanja grupom 'dvadeset' i u pripremi samita 'dvadesetorice' koji će biti održan 4. i 5. septembra u Handžou, pošto smo mi već predsedavali tom organizacijom. Znamo da kineski partneri veoma ozbiljno prilaze pripremi tog događaja - rekao je ruski predsednik.

Prema Putinovim rečima, energetika ostaje lokomotiva poslovne saradnje dve zemlje.

- Rusija povećava obime isporuka preko rusko-kineskog gasovoda, nastavlja se realizacija projekata izgradnje rafinerije nafte 'Tjanczinski', strogo i po planu se gradi gasovod 'Sila Sibira' koji treba da proradi punom snagom 2020. godine. U toku je usaglašavanje uslova za isporuku ruskog gasa zapadnom trasom u Kinu - rekao je Putin.

PUTIN U KINI: Naši odnosi imaju dobru perspektivu

Kineski partneri povećavaju svoje učešće u "Jamalu", najvećem ruskom projektu za proizvodnju tečnog gasa, dodao je predsednik Rusije.

Rusija i Kina će do kraja godine usaglasiti i pitanja o izgradnji brze pruge Moskva-Kazanj. Prema rečima ruskog predsednika, radi se o transevropskoj magistrali koja treba da unapredi saobraćaj na ogromnom kontinentu.    


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vlada

pre 7 godina

..."noćna mora" je uveliko prisutna, a "mora" je da više ne mogu da terorišem svet! Koordinacija Rusko - Kineskih sporazuma za vas KRAJ! Još i ako se Nemci otmu "kontroli" vi će te biti na nivou Lihtenštajna! Gudbaj ameriko!

Lala iz Banata

pre 7 godina

STOP pljački finansijske aristokratije - preko MMF i Svetske Banke, eto šta su dogovorili Putin i Điping....Kraj vladavini " Sionskih Mudraca"...!!

englezii

pre 7 godina

Bravo carevi ! pokazite toj bandi sa Volstrita i londona da moze i da se saradjuje a ne da se samo narod pljacka ubija i porobljava !

Roka

pre 7 godina

Kina 2/3 svojih rezervi u dolarima, putlerovi takuni sve u euru a rubalj i juan koriste kod komše ujutro za pogačice i gurtjo!

zoran miljkovic

pre 7 godina

Проруски плаћеници, кад Путин трепне они виде да полеће. Тачно два Цара се састала, али у царевини нема права и правде и правичног трошења државних пара, већ сиротиња и беда, у коју би да нас уведу проруски плаћеници.СРБИ СУ СЕ ОПАМЕТИЛИ, видели како су преварени енглези.

Maganik

pre 7 godina

USA i Britanija doživljavaju najveći gubitak kolonijalno-pljačkaških prihoda od kad su nastale i preživljavaju stvarnost koja je gora i od najveće noćne more. Obe države će se raspasti iznutra kad više ne bude pljačkaškog plijena od monopola koje su do sada imale u čitavom svijetu. Ako žele da prežive, moraće ratovati da pokore cio svijet. Počeli su pravi RAT sa kontinentalnom EU. Da li će se usuditi da otpočnu svjetski rat, vidjećemo. Pobijediti ne mogu.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija