• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

26.06.2016

16:15

OTVOREN PANAMSKI KANAL! Posle 9 godina renoviranja danas zvanično pušten u rad!

Vesti

OTVOREN PANAMSKI KANAL! Posle 9 godina renoviranja danas zvanično pušten u rad!

Podeli vest

Prošireni Panamski kanal posle devet godina renoviranja zvanično je danas otvoren prolaskom kineskog terentnog broda "Andronikos"

Panamski kanal je bio spreman za brodove 1. juna. Konzorcijum zadužen za radove saopštio je nedavno da je obavljeno više od 2.000 testova i proba i da su rezultati pokazali da Panamski kanal "funkcioniše na svetskom nivou".

Radovi koji su koštali 5,2 milijarde dolara, trebalo je da budu završeni u oktobru 2014, ali su niz prekida radova i sporova oko rashoda doveli do nekoliko odlaganja.

U okviru proširenja uvedene su šire brodske prevodnice koje će smanjiti čekanje i ubrzati prolazak brodova, i omogućiti prolazak brodova većih od standarda "panamaks".

Taj standard je uveden 1914. godine kada je otvoren Panamski kanal, ali sada svetskim okeanima plove mnogo veći brodovi, dugački i kao tri fudbalska terena s kapacitetom 2,5 puta većim od brodova "panamaks".

Brod "Andronikos" s kapacitetom od 9.400 kontejnera izabran je na lutriji, na kojoj su učestvovale kineska kompanija Kosko (Cosco) i norveška Valenijus Vilhemsen Lajns (Wallenius Wilhemsen Lines).


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija